Rovaniemi vaatii kaikille kuntalaisille laajakaistayhteyttä

Rovaniemen kaupunki vaatii kaikille kuntalaisille kohtuuhintaisen laajakaistayhteyden. Kaupungin mukaan jokaiseen vakituiseen rovaniemeläiseen asuntoon ja yrityksen toimipaikkaan täytyy saada yleispalveluvelvotteiden mukainen vähintään 1 Mb/s:n laajakaistayhteys.

laajakaista
Laajakaistalinjaa kaivetaan maahan.YLE / Pekka Havukainen

Kaupunki muistuttaa, että teleyritysten yleispalveluvelvoitteet tulivat voimaan kesäkuussa 2010. Velvotteiden mukaan laajakaistayhteys kuuluu perusviestintäpalveluihin kuten esimerkiksi puhelinpalvelu tai posti.

Rovaniemellä yleispalveluyrityksiksi on nimetty Digita Oy Ja TeliaSonera Finland Oyj. Kyseisten yritysten on tarjottava vähintään 1 Mb/s-yhteys jokaiseen vakituiseen rovaniemeläiseen asuntoon ja yritykseen kohtuuhintaan ja kohtuuajassa.

Valtioneuvosto teki reilu kaksi vuotta sitten periaatepäätöksen valtakunnallisesta laajakaistarunkoverkkohankkeesta. Päätöksen mukaan vuoden 2015 loppuun mennessä lähes kaikki vakinaiset asunnot sekä yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden vakinaiset toimipaikat ovat enintään kahden kilometrin etäisyydellä nopeudella 100 Mbit/s toimivan yhteyden mahdollistavasta valokuitu- tai kaapeliverkosta.

Lapin liitto vastaa Lapissa käytännössä laajakaistayhteyksien määrittelyistä yhteistyössä kuntien ja kaupunkien kanssa sekä toimii kilpailutuksen toteuttajana. Rovaniemi on mukana Lapin liiton laajakaistahankkeessa.

Lähteet: YLE Lappi