Tulli tarvitsee jatkuvasti uusia huumekoiria

Tullilaboratorio ja Tullin koirakoulu tekevät jatkuvasti yhteistyötä huumekoirien koulutuksessa. Uudet muuntohuumeet työllistävät rajoilla, ja tutkimuksella pyritään estämään uusien aineiden tulo maahan. Vaalimaan ja Imatran tullit saivat tammikuussa kaksi uutta pentua, joista koulutetaan huumekoiria.

Kotimaa
Poika
Poika löysi huumeilta haisevan Tulli harjoituskassin nopeasti.Mari Latva-Karjanmaa / YLE

- Koirat tulevat todella tarpeeseen. Työtään tekevällä virka-asuisella huumekoiralla on usein ennaltaehkäisevä merkitys, Marko Kiiski Itäisestä tullipiiristä sanoo.

Huumekoirien peruskoulutus on sosiaalistamista ja työympäristöihin tutustumista. Puolen vuoden iässä koiran luonne ja oppimiskyky testataan. Noin vuoden ikäisenä koirat aloittavat kolmen kuukauden jaksotetun peruskoulutuksen Tullin koirakoulussa Veikkolassa.

- Tullikoiran täytyy oppia työskentelemään monenlaisissa olosuhteissa. Koirien avulla pystytään poimimaan tarkastuskohteita suurista liikennevirroista. Valvontahenkilöstön työaikaa säästyy, Ari Nieminen koirakoululta sanoo.

Tullikoirat tarkastavat koko maassa vuosittain noin 35 000 kohdetta. Viime vuosina yli neljästäsadasta on paljastunut huumausainerikoksia.

- Olemme Itäisessä tullipiirissä takavarikoineet pääasiassa omaan käyttöön tuotua amfetamiinia, hasista, marihuanaa ja ekstaasia, Marko Kiiski sanoo.

Yhteistyö Tullilaboratorion ja koirakoulun välillä on erittäin toimivaa. Tullilaboratorio pyrkii jatkuvasti eristämään aineen, joka löytyy yhteisenä kaikista ns. muuntohuumeista.

- Koiran hajuaisti on ylivertainen ihmiseen verrattuna. Se aistii hajuja 800 000-1 000 000 kertaa paremmin kuin ihminen, Ari Nieminen sanoo.

Tullilla on huume- ja tupakkakoiria noin neljäkymmentä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso