Tuhannet nuket antavat iloisen mielen

Museoiden kesäsesonki on alkamassa. Yksi Pohjois-Karjalan erikoisuuksista on Nukke- ja nalletalo Ilomantsissa, jossa voi tutustua tuhansiin nukkeihin ja muihin leluihin.

leikkikalut
Päiväkoti Kanteleen lapsia tutustumassa Nukke- ja nalletaloon.
Nukke- ja Nalletaloon tutustuivat Nea Pesonen, Tuukka Hiltunen (edessä), Leevi Ronkainen (takana) ja Antonio Koskelo.YLE / Ari Haimakainen

Kun astuu punaiseen puutaloon Ilomantsin kirkonkylällä, suu jää auki ihmetyksestä. Lattialla, hyllyillä ja katossa on valtava määrä värikkäitä nukkeja. On kankaisia, kudottuja, muovisia ja papereisia. Talossa on noin 3 000 nukkea, nallea ja lelua.

- Esineet ovat tulleet taloon ympäri maailman. Ne ovat itse tehtyjä, lahjoina saatuja, kirpputorilta hankittuja tai tuunattuja, kertoo Iljala ry:n toiminnanohjaaja Ritva Korhonen.

Korhonen on aina pitänyt nukeista. Hän on myös pitänyt nukentekokursseja ja tästä harrastuksesta syntyi myös nukketalo.

Talossa on myös Korhoselle rakas nukke, joka on hänen ensimmäinen nukkensa. Korhosen isältään saama nukke on valmistettu Itä-Saksassa ja se on nykyään keräilyharvinaisuus. Hellässä käytössä ollut nukke on edelleen hyvässä kunnossa.

Talo täynnä leluja saa lapset innostumaan

Keskiviikkona nukketaloon tutustui lelujen todellisia asiantuntijoita, päiväkoti Kanteleen lapsia.

- En ole ennen nähnyt näin montaa nukkea samassa paikassa. Tämä on hyvä ja mielenkiintoinen paikka, kuvailee Leevi Ronkainen.

Ronkainen kertoo, että hänellä on itsellään pari nukkea, joita hän työntää kärryissä. Nea Pesoselle nukke on tärkeä lelu.

- Leikin nukeilla. Minulla on Reeta-niminen nukke, jolla on kukkamekko. Ja Reetalla on toinenkin mekko, kertoo Nea Pesonen.

Kaikki vierailleet lapset ilahtuivat nukeista. Osa pojista kuitenkin viihtyi enemmän lattialla ajellen vanhoilla autoilla.

- Tykkään leikkiä autoilla joissa kääntyy ratti. Ja myös autoilla, joissa ratti ei käänny. Autot ovat hyviä leluja, tietää Tuukka Hiltunen.

Hiltunen on automies, sen näkee jo hänen paidastaan jossa on urheilullisia kulkupelejä. Tuukka Hiltusella on tosin myös pehmeitä leluja, kuten koirat joita hän pitää vieressään yöllä. Myös Antonio Koskelon suosikkileluja ovat nelipyöräiset.

- Lempileluni on auto. En leiki nukeilla, koska leikin autoilla, Koskelo toteaa.

Vanhat lelut tuovat muistoja mieleen

Talon emäntä Ritva Korhonen kertoo, että moni varttuneempi vieras pysähtyy talossa muistelemaan lapsuuttaan ja leikkejään.

- Hyvin monet muistelevat sota-aikaa, kun he joutuivat jättämään ainoan lelunsa kotiin kun lähtivät evakkoon. Tai kun lelu hävisi evakkomatkalla. Hyvin monenlaisia lapsuusmuistoja, sekä surullisia että iloisia.

Vanhat lelut antavat myös viestiä nykypäivään. Korhonen kertoo, että ennen lapset leikkivät enemmän aikuisten askareita, kuten ruoanlaittoa ja silittämistä. Vanhemmat voisivatkin opettaa lapsille enemmän leikkien avulla, Korhonen uskoo.

Nukke- ja nalletaloa ryhdytään nyt kehittämään uuden kolmivuotisen Leader-rahoituksen turvin. Korhoselle talo on paitsi luovuuden ja tekemisen paikka, myös paikka jossa hengähtää.

- Olen aina tykännyt leikkimisestä ja tämä on luovaa toimintaa. Lisäksi tämä on hyvin terapeuttista - jos on pipo kireällä kun tänne tulee, niin varmasti ei ole enää kun täältä lähtee, Korhonen kuvailee.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Heikki Haapalainen