KRP: Hämärästä portsarista vaikea saada tietoa

Alamaailmaan yhteyksiä omaava ovimies voi tietyissä tapauksissa auttaa rikollisjärjestöjä hämärissä ravintolabisneksissä. Yleisempi tilanne on kuitenkin se, ettei ravintoloitsija edes tiedä portsareidensa hämäristä yhteyksistä. Viranomaistenkaan koneisto ei ole aukoton.

Kotimaa
Narikkalappuja roikkuu vaatekoukuissa.
YLE / Antti Eintola

Keskusrikospoliisilla on tiedossa tapauksia, joissa ravintoloiden ovimiestoimintojen taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta.

Järjestyksenvalvojaksi tarvitaan koulutus ja järjestyksenvalvojakortti, jonka myöntää poliisi. Tällöin myös selvitetään hakijan soveltuvuutta tehtävään. Toisinaan taustatahoista kuitenkin löytyy yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Joissakin tapauksessa lupia on myös purettu, kun yhteyksistä on päästy selville. Koneisto ei ole kuitenkaan aukoton.

- Nyky-yhteiskunnassa viranomaisenkin on vaikea havaita yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Nykyisin järjestäytynyt rikollisuus pyrkii käyttämään hyväkseen yhteiskunnan laillisia rakenteita ja saa toiminnan näyttämään siltä, että tällaiset yhteydet eivät välttämättä näy, toteaa KRP:n rikostarkastaja Ari Karvonen.

KRP:n toiveena onkin uusi, järjestäytyneen rikollisuuden estämiseen tähtäävä laki. Sen avulla voitaisiin esimerkiksi erilaisia tiedonhankintamenetelmiä käyttää hyväksi helpommin kuin nykyisin.

Raha pyörittää bisnestä

Ravintolamaailmassa liikkuva käteinen raha houkuttaa järjestäytynyttä rikollisuutta rahanpesuun. Joissakin tapauksissa tietynlainen ovihenkilöstö voi olla avuksi rahanpesussa tai muussa rikollisessa toiminnassa.

- Sitä kautta pystytään tietysti kontrolloimaan henkilöitä, keitä on ravintolassa. Pystytään helpommin tarjoamaan laittomia palveluita, kuten huumausainekauppaa, toteaa Karvonen.

KRP:n tiedossa on tapauksia, joissa esimerkiksi pahoinpitelyn tapahtumat ovat jääneet lopulta epäselviksi, vaikka ravintolassa olisikin ollut ovimies.

Tavallisempi tilanne kuitenkin on, että ravintoloitsija ei edes tiedä ovimiespalveluita tarjoavan yrityksen kautta tulleiden portsareidensa hämäristä yhteyksistä. Ravintoloitsija ei voi esimerkiksi hakea tietoja työntekijänsä rikosrekisteristä.

Karvonen ei kuitenkaan usko, että kuvio johtaisi suoraan lisääntyneeseen väkivaltaan ravintoloissa.

- Tietysti järjestyksenvalvojat ovat koulutettuja ja tehtävä on pitää järjestystä ravintolassa.

KRP:n rikostarkastaja Ari Karvonen painottaakin, että tavallinen ihminen voi jatkossakin vierailla ravintolassa huoletta.

Lähteet: YLE Helsinki