1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Komissio kasvatti korvaussummaa EHEC-bakteerista kärsineille maille

Euroopan komissio on nostanut korvaussummaa, josta on tarkoitus maksaa hyvitystä viljelijöille, joiden tulot ovat laskeneet EHEC-epidemian takia. EU:n maatalousasioista vastaavan komissaarin Dacian Ciolosin mukaan korvaussumma kasvaa 210 miljoonaan euroon.

Saksalainen maanviljelijä Hermann Voges silppusi kaalisatoa pellollaan EHEC-epidemian vuoksi 7. kesäkuuta. Kuva: Julian Stratenschulte / EPA

Vielä tiistaina Euroopan komissio puhui noin 150 miljoonan euron korvauksista. Sekä Ranska että Espanja ovat pitäneet EU:n ehdotusta riittämättömänä. Pelkästään Espanja on arvioinut kärsineensä myynnin menetyksistä 225 miljoonan euron vahingot viikossa.

Ciolos sanoi keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Euroopan komissio saattaa korvata puolet myynninmenetyksistä tiettyjen vihanneslajikkeiden tuottajille. Aikaisemmin komissio kaavaili korvaavansa enintään 30 prosenttia menetyksistä.

EU:n maatalousasioista vastaava komissaari lisäsi myös kesäkurpitsan ja paprikan vihanneslajikkeiden joukkoon, joista hyvitystä voidaan maksaa. Ennestään listalla ovat kurkku, tomaatti ja lehtisalaatti.

Yli 20 ihmistä on kuollut EHEC-bakteerin aiheuttamaan sairauteen. Bakteerin alkuperästä ei edelleenkään ole selvyyttä. Viimeksi bakteerin on epäilty lähteneen leviämään alasaksilaiselta luomutilalta, mutta alustavat testitulokset eivät ole tukeneet epäilyjä.