1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Presidentti Halonen: Suomi ei aiheuta EU:lle ongelmia

Presidentti Tarja Halonen vakuuttaa, että Suomi ei aiheuta EU:lle ongelmia kesäkuun huippukokouksessa kun EU-maat päättävät mm. Kreikan uudesta lainoituksesta. Halonen aloitti eilen kaksipäiväisen vierailun Brysselissä osallistuakseen kestävän kehityksen paneeliin. Halonen tapasi illalla EU:n presidentin Herman Van Rompuyn.

Presidentti Halonen odottelee puheenvuoroaan ILO:n konferenssissa Genevessä 1. kesäkuuta 2011. Kuva: MARTIAL TREZZINI / EPA

Presidentti Tarja Halonen ja EU:n presidentti Herman Van Rompuy ehtivät vajaan tunnin mittaisessa tapaamisessa puhua YK:n kestävän kehityksen paneelin tavoitteista, Venäjästä ja tietysti yleisestä poliittisesta tilanteesta Euroopassa.

EU:ssa on seurattu tarkalla silmällä Suomen poliittista kehitystä vaalituloksen jälkeen ja moni on kysynyt onko Suomen luotettava EU-linja muuttunut. Presidentti Halosen mukaan ei, ainakaan merkittävästi.

- En tiedä uskalsinko luvata liikoja, kun sanoin ettei Suomi aiheuta kesäkuussa huolia. Meillä on omat päätöksemme ja omat tiukat kantamme, mutta uskon että suomalaiset ovat hyvin käytännöllisiä, sanoo presidentti Halonen.

Toisaalta hallitusneuvottelut ovat niin kimurantit, että kukaan ei tällä hetkellä uskalla sanoa mikä linja Suomen uudella hallituksella on kun kukaan ei uskalla lyödä vetoa mitkä puolueet hallituksessa istuvat. Halosen mielestä Suomi olisi jo aiemmin voinut karistaa joojoo -maan maineen.

EU:n ja erityisesti euromaiden pitäisi pystyä löytämään yksimielisyys Kreikan lisäavusta kesäkuun kokouksissa, ensin valtiovarainministerien ja sitten valtiojohtajien kesken.

Sen sijaan Halonen on huolissaan Suomen kansainvälisestä näkymättömyydestä niin kauan kuin hallitusta tahkotaan. Tapaamisia ja tilaisuuksia menee sivu suun jos pian ei synny valmista.

Tänään presidentti tapaa komission puheenjohtajan José Manuel Barroson.