1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vauvakuume ei ole vain sosiaalisen paineen tulos

Tuoreimpien tutkimusten mukaan vauvakuume on todellinen tila, eikä pelkästään sosiaalisen paineen tulos, kuten aiemmin on luultu. Monet naiset kertovat vauvakuumeestaan nykyään blogissa. Internetistä löytyy runsaasti vauvakuumeen ympärille perustettuja blogeja.

Kuva: YLE / Tuula Nyberg

" Vauvakuume on aivan kamala. Näen unta vauvoista ja ajatukset karkaavat aina takaisin vauvakuumeeseen ja miehen vauvakuumeettomuuteen. Mieheni sanoi eilen, että meillä on niin kovasti tekemistä ennen vauvoja. Hän tarkoitti sillä matkustelua ja yhdessäoloa."

Monet naiset purkavat lapsenkaipuutaan blogeihin. Lasta ei ole, koska elämäntilanne ei ole sopiva, mies ei vielä ole valmis tai lasta ei yrityksistä huolimatta ole vielä kuulunut. Osalla naisista vauvakuume on ollut aina, mutta toisiin se on vasta iskenyt.

" Oon monesti sanonut miehelleni, että helppo sun on olla kun et tunne mitään, kun itselläni kroppa huutaa ja raivoaa sitä lasta. Oon selkeästi huomannut, että mitä enemmän aikaa kuluu, eli siis mitä vanhemmaksi tulen, sitä pahemmin nämä hormonit hyrräävät..."

Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirchin mukaan uudet tutkimukset osoittavat, ettei vauvakuume ole vain sosiaalisen paineen tulos, kuten aiemmin on luultu. Rotkirchin mukaan aihetta on tutkittu akateemisessa maailmassa "hämmästyttävän vähän".

- Nyt on saatu ensimmäiset sosiologiset ja psykologiset tutkimukset, jotka osoittavat, että vauvakuume on ihan oikea ilmiö. Se on ihan oma erillinen tunteensa, joka ei ole sama kuin esimerkiksi halu hoivata tai rakastumisen halu tai mitään sellaista, Rotkirch sanoo.

Hänen mukaan tutkimukset osoittavat, että tuntemukset sekä Suomessa että muissa maissa ovat samoja: vauvakuume ilmenee sekä ruumiillisina tuntemuksina että ajatuksina.

" Tällä hetkellä taidan vain taas uskotella itselleni että raskaana ollaan. Taidan toivoa niin kovasti, että jälleen kuvittelen itselleni raskausoireita, tänäänkin taisi olla vähän jännä olo."

Kaikille ei vauvakuumetta kuitenkaan tule. Tutkimusten mukaan myös miehet voivat kärsiä vauvakuumeesta, mutta naisten ja miesten välillä on eroja.

- Miehillä se liittyy myös paljon useammin itse liittoon, kun taas naisilla se liittyy myös siihen, että yritetään saada lapsi liittoon. Mutta se selittyy myös lapsuudenkokemuksella, iällä, ja sillä, onko lapsia vai ei, Rotkirch sanoo.

" Mies on aina varuillaan, kun lähipiiriimme (tai kaukaisempaankin) tulee uusia vauvoja. Pelkää kai, että menetän taas järkeni ja alan vaatia häneltä toimintaa makuuhuoneessa. Taitaa ihan aiheesta tuo mies olla säikky."

Blogeissaan naiset puhuvat vauvahaaveistaan projektina. Rotkirch ymmärtää tämän hyvin.

- Blogimaailmassa olevat haluavat pohtia vauvakuumettaan julkisesti ja heille se on projekti. Ihmisillä on nykyään toimiva ehkäisy, joten lapsen saadakseen on tehtävä tietoinen päätös, Rotkirch muistuttaa.

" Olo on helpottunut, eikä vielä ole iskenyt paniikkia: Olenko sittenkään valmis tähän? Ei enää siideri-iltoja ystävien kanssa, tunnenko jääväni ulkopuoliseksi? Entäs tupakointi... onko tällä kertaa vaikea lopettaa?"

Lainaukset ovat vauvakuumetta käsittelevistä blogeista.