Hyppää sisältöön

Tango soi ja paidat vaihtuivat - kurkkaa kuvagalleriaan!

Tangomarkkinoiden semifinaalin karsinta kisattiin keskiviikkona kauppakeskuksessa keskellä Turkua. Juontaja, vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikainen oli varannut monta vaihtopaitaa, koska päivä lasikaton alla oli hikinen.

Jukka Hallikainen juontaa ja hauskuuttaa tangokansaa. Kuva: YLE / Sannimari Lehtilä

Hansakorttelissa hikoili Jukka Hallikaisen kanssa aamusta alkaen kaikkiaan 49 kilpailijaa. Ennen lavalle nousua kilpailijat arpoivat neljästä sävellyksestä tangon, jonka esittivät. Aikaa keskittymiseen ei jää, joten sanojen ja sävellajien täytyi tulla selkärangasta asti.

- Häkeltyä ei saa, vaikka sanat olisivat hakusessa. Veikkaan, että kilpailijat hikoilevat yhtä paljon yhtä tangoa esittäessään kuin minä koko päivänä, naurahtaa Hallikainen.

Lavojen ja keikkapaikkojen vähentyessä Suomesta myös kilpailu artistien välillä kasvaa. Tärkeäksi ominaisuudeksi laulun lisäksi on noussut esiintyjän persoona.

- Reipas ja teeskentelemätön ihminen kyllä erottuu joukosta, vahvistaa Jukka Hallikainen.

Miehet ovat viime vuosina pitäneet tangokruunua tiukasti näpeissään. Amadeus Lundberg voitti tittelin vuonna 2009 ja Marko Maunuksela jatkoi miesten voittokulkua 2010.

- En ole tangotuomaristossa, joten voin sanoa, että tänä vuonna olisi tangokuningattaren paikka auki, ilmoittaa Hallikainen.

Koska kansa sitä haluaa

Tangokilpailija Esa Peuho syntyi Rovaniemllä, asui Lahdessa ja vaikuttaa nykyään Kaarinassa. Peuhon ääni on tuttu monille muualtakin kuin musiikista.

- Tuli nuorempana oltua mukana monessakin mainoksessa, sekä radiossa että televisiossa, kertoo Peuho.

Semifinaalin karsinnan sääntöjen mukaan esitettävästä tangokappaleesta lauletaan vain osa.

- Sääntö kyllä ärsyttää. Olisi ollut mukava laulaa koko laulu tunnelmaan päästääkseen. Onhan se kuulijallekin ystävällisempää, että kuulee koko laulun tarinan, sanoo Esa Peuho.

Laivalla kokki-stuerttina työskentelevä Peuho toivoo seilaavansa Jari Sillanpään perässä estradeille. Sillanpää työskenteli myös aikoinaan laivalla ennen artistin uraa.

- Samassa laivassa ollaan oltu, tosin eri aikaan. Niin ja minä keittiön puolella ja Jari salin puolella, vahvistaa Peuho.

Perinteiseen kysymykseen miksi minusta pitäisi tulla tangokuningas Peuholla on heti vastaus valmiina.

- No sen tähden, koska kansa sitä haluaa, naurahtaa Peuho.

Suuria tunteita illalla

Tangokisa alkoi kello 11 ja iltakahdeksalta kaikki oli selvillä. 16 miestä ja naista pääsi lauantain semifinaaliin Turun Caribiaan. Nimienluennassa nähtiin suuria tunteita. Viimeisenä lavalle kuulutettiin turkulainen Tino Algren.

- Den glider in isä sanoi, myhäili Tangokuningas Sebastian Ahlgrenin poika Tino.

Tangomarkkinoiden semifinaalitapahtuma on tänä vuonna neljän päivän mittainen. Hansakorttelissa lauletaan nyt toista kertaa, mutta ensimmäistä kertaa keskiviikkona.

YLE TV2 ja Radio Suomi välittävät semifinaalin lauantaina suorana lähetyksenä.