1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sauno keskellä Turkua tai katsele muiden saunomista

Turussa voi saunoa vaikka keskellä kaupunkia. Neljä taidesaunaa on sijoitettu kesän ajaksi eri puolille Turkua. Taiteilijoiden suunnittelemat ja rakentamat saunat yhdistävät perinteisen saunomisen ja taiteen kokemisen löylyjen ohella. Löylyistä vastaa Turun museokeskus.

TPS:n pelaajat saunovat

Miltä tuntuisi saunoa läpinäkyvässä saunassa keskellä kaupunkia? TPS:n jalkapalloilijat sen tietävät. He testasivat tiistaina taidesaunaa Wäinö Aaltosen museon pihalla.

- Löylyt olivat todella pehmeät. Myös sauna oli riittävän iso ja kiuas hyvä. Olen itse löylymiehiä ja tykkään käydä saunassa joka päivä. Tuollainen pitäisi saada itsellekin, kuvaili TPS:n puolustaja Jarno Heinikangas löylykokemustaan läpinäkyvässä saunassa.

Sauna käyttötaideteoksena

Turun museokeskuksen toteuttama SaunaLab-hanke tarjoaa neljä erilaista saunaa eri puolilla kaupunkia. Läpinäkyvä Solaris-sauna löytyy Wäinö Aaltosen museon vierestä. Sen ovat toteuttaneet kuvanveistäjä Hans-Christian Berg ja teollinen muotoilija Mika Ihanus.

Wäinö Aaltosen museon edessä Aurajoen rannalla on tervattu, puurakenteinen ja ikkunaton kuutiosauna. Tämä Hot Cube -sauna on kuvanveistäjä Harri Markkulan taidonnäyte.

Turun Ruissalossa voi soutaa sisälle saunaan, joka kelluu meren päällä. Taiteilija Heidi Lunabban Sauna Obscura -saunassa löylyjä otetaan ikään kuin kameran sisällä.

Kupittaan maauimalasta löytyy sauna, jossa löylyt voi kokea kirkkaankeltaisen valkosipulin sisällä. The Sounding Dome Sauna on taiteilija Jan-Erik Anderssonin ja äänitaiteilija Shawn Deckerin yhteisluomus.

- Halusimme rinnastaa saunan eräänlaiseksi ympäristöteokseksi. Näistä voisi sanoa, että nämä saunat ovat käyttötaideteoksia, kiteyttää Turun kaupungin kuvataidejohtaja Päivi Kiiski taidesaunojen idean.

Sauna huudettavissa

Saunoista voi kuka vaan varata itselleen saunavuoron. Tarjolla on myös yleisiä vuoroja.

Museon pihalla sijaitseva läpinäkyvä sauna ja Kupittaan maauimalassa oleva sipulisauna ovat kesän ajan myös huutokaupattavana eBay-verkkokaupassa.

- Mietittiin tossa just jätkien kanssa, että mitäköhän tämä sauna maksaisi. Tämä olisi perheen mökille just sopiva. Sauna on Suomessa kova juttu ja hienoa, että uusia juttua saunan ympärille keksitään, sanoo TPS:n puolustaja Jarno Heinikangas.