Pikkukeskosuus voi altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä osteoporoosille

Pikkukeskosina syntyneillä on aikuisiässä korkeampi verenpaine ja alhaisempi insuliiniherkkyys sekä alhaisempi luun mineraalitiheys kuin ikätovereillaan, osoittaa Helsingin yliopistossa 17.6. tarkastettava väitöstutkimus.

terveys

- Tutkimustulokset voivat tarkoittaa sitä, että pikkukeskosilla on täysiaikaisena syntyneitä lapsia suurempi sydän- ja verisuonitautien riski sekä suurempi osteoporoosin ja luunmurtumien vaara myöhemmin aikuisiässä, toteaa väitöstutkimuksen tehnyt lastentautien erikoislääkäri Petteri Hovi.

Noin kuusi prosenttia suomalaisista syntyy keskosena, ja noin prosentti pienenä keskosena. Nykyaikaisen tehohoidon ansioista selvinneet ensimmäiset pienten keskosten sukupuolvet lähestyvät aikuisikää.

Pienet keskoset enimmäkseen terveitä

Hovi selvitti väitöstutkimuksessaan pienten keskosten terveyttä nuorena aikuisena. Hovi keskittyi erityisesti sydän- ja verisuonisairauksiin ja osteoporoosiin.

Tutkimuksen mukaan pieninä keskosina syntyneillä nuorilla aikuisilla oli täysaikaisina syntyneihin verrokkeihin nähden 12, 6 prosenttia korkeampi paastoinsuliini ja heikompi glukoosinsieto.

Pikkukeskosina syntyneiden verenpaine oli korkeampi kuin verrokeilla. Pikkukeskosilla oli keskimääräistä alhaisempi luun mineraalitiheys sekä lannerangassa että reisiluun kaulassa.

- Pienet keskoset ovat enimmäkseen terveitä nuorena aikuisena. Tutkimuksemme osoittaa, että heillä on kuitenkin joidenkin yleisten kroonisten sairauksien riskitekijöitä, Hovi toteaa.

- Nämä riskitekijät on tärkeä huomioida, koska sairauksia on mahdollista ehkäistä esimerkiksi ruokavaliolla ja liikunnalla.