Yliopistojen varainkeruussa on käynnissä loppukiri

Yliopistoilla on vielä kesäkuun loppuun asti kerätä varoja niin, että kerätylle summalle saa valtion myöntämän 2,5 -kertaisen bonuksen. Monet yliopistot ovat myös pystyneet kiihdyttämään varainkeruuta kevään aikana, kun yritysten taloustilanne on parantunut. Lahjoittajien joukosta löytyy myös aitoa mesenaattihenkeä.

talous
Oulun yliopiston lahjoittajat ovat saaneet nimilaattansa yliopiston aulan seinälle.
Oulun yliopiston lahjoittajat ovat saaneet nimilaattansa yliopiston aulan seinälle.YLE

Yliopistojen varainkeruu omiin rahastoihin sisältyi vuoden 2010 alussa voimaan tulleeseen isoon yliopistouudistukseen. Valtion porkkana kerääjille oli lupaus maksaa vähintään miljoona euroa kerääville laitoksille kerätyn summan 2,5 -kertaisena.

Alun perin keräysaikaa oli vain viime vuoden loppuun. Miljoonan euron raja ylittyi lähes kaikkien kohdalla, mutta useimmat yliopistot jäivät kauas omista tavoitteistaan. Niinpä valtio päätti antaa bonukselleen - eli virallisemmin vastinrahoitukselle - vielä puolen vuoden jatkoajan kuluvan kesäkuun loppuun.

Soittokierros useimpiin yliopistoihin tuotti tuloksen, että jatkoajalle on ollut käyttöä. Esimerkiksi Oulussa kyettiin rikkomaan kymmenen miljoonan euron raja.

- Kun tämä kevään kuusi kuukautta saatiin lisäaikaa, niin silloin monet yritykset voivat ehkä tehdä positiivisen tuloksen ja siitä sitten jakaa myöskin lahjoituksia yliopistoille. Meidän mielestämme tämä kuuden kuukauden lisäaika oli äärimmäisen tärkeä, sanoo varainhankintajohtaja Seppo Heikkilä Oulun yliopistosta.

Monet muutkin yliopistot ovat tyytyväisiä varainhankinnan onnistumiseen. Miljoonalahjoituksiakin on vielä tullut, kuten Lappeenrannan teknillisen yliopiston saama 1,6 miljoonan euron osakelahjoitus.

Mesenaatit esiin!

Yrityksiltä kertyvät suurimmat lahjoitukset, mikä on ollut tarkoituskin. Yliopistoille ovat kuitenkin tärkeitä myös yksityiset lahjoittajat, koska se sitouttaa yliopiston ympäristöönsä.

Yksityisten lahjoittajien joukosta löytyy myös aitoa mesenaattihenkeä. Jyväskylän yliopistolle peräti 200 000 euron lahjoituksen tehnyt diplomi-insinööri Aimo Wiren antoi rahat luettuaan kirjaa Jyväskylän suomalaisen koulutuksen alkuajoista.

- Kun minä totesin miten pienestä ja surkeasta se on lähtenyt ja usko riitti, niin nyt sitten täytyi luoda Jyväskylään uskoa vastaavalla lailla. Olen itse Jyväskylästä kotoisin, perustelee nykyisin espoolainen Wiren lahjoitustaan.

Hän halusi tehdä lahjoituksestaan myös julkisen, koska katsoo että yhteiskunnasta on kannettava vastuuta.

- Meillä kapitalisteja syytellään ja pidetään ahneina, mutta todellisuudessa kapitalistienkin pitäisi vastata tähän yhteiskunnan huutoon, että tekevät tällaisia pikku mesenaattihommia. Minusta se on viisasta tehdä julkisesti, koska vaatimattomuus ei ole nykymaailmassa etu, jatkaa Wiren ja lisää, että valtion yliopistolle antama vastinrahakin vauhditti lahjoitusta.

- Oman panostuksen vaikuttavuus kasvaa kyllä ihan selvästi tällä konstilla, että valtio tarjoaa ystävällisesti kätensä tähän hommaan.

Veroedusta toivotaan pysyvää

Varainhankinnassa on ollut tärkeä rooli myös valtion suomalla veroedulla yli 850 euron lahjoituksille. Oulun yliopistossa toivotaan, että nyt vain tämän vuoden loppuun kestävä etu saisi jatkoa ja sen ehtoja helpotettaisiin.

- Se pitäisi ehdottomasti säätää pysyväluonteiseksi ja myöskin ulottaa pääomaverotukseen. Tällä hetkellä se on mahdollista vain ansiotuloverotuksessa. Lahjoitusrajoja pitäisi muuttaa sillä tavalla, että alarajaa pitäisi pystyä pudottamaan nykyisestä 100 tai 200 euroon, josta lähtien lahjoitukset olisivat verovähennyskelpoisia, sanoo varainhankintajohtaja Seppo Heikkilä.

Julkisoikeudelliset yliopistot ovat keränneet uutta rahaa on vuoden vaihteen jälkeen yhteensä noin 12 miljoonaa euroa. Näin valtion alun perin asettama 84,5 miljoonan euron keräystavoite voi täyttyä, sillä viime vuonna yliopistot keräsivät yhteensä 70 miljoonaa euroa.

Aalto kerää jättipottia

Vastaava varainkeruu on käynnissä myös kahdessa säätiöyliopistossa Aallossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Niistä Aalto on omassa sarjassaan. Sen 200 miljoonan euron tavoitteesta puuttuu enää viimeinen kymmenys ja lähiviikot ratkaisevat kuinka lähelle tavoitetta ehditään ennen kesäkuun loppua.

Tampereella keräystä on lupa jatkaa vuoden loppuun asti.

Lähteet: YLE Uutiset/ Aapo Parviainen