Dusha Pitera soittaa miljoonayleisölle

Joensuulaisbändi Dusha Pitera soittaa pian miljoonayleisölle, sillä bändi esiintyy venäläisen A1-musiikkikanavan ohjelmassa. Luvassa on noin 40 miljoonaa katsojaa. Lisäksi bändi pääsi Moskovassa laajalevikkisen Metro-lehden kanteen, kun 12. kesäkuuta järjestettävää finaalia mainostettiin.

muusikot
Ilja Teppo ja Antti Huuskonen.
YLE / Tapio Laakkonen

Kisassa oli mukana peräti 1081 bändiä, joista 16 valittiin finaaliin. Näistä yhdeksän pääsee soittamaan Moskovassa. Tie finaaliin kävi melko helposti, kertoo Ilja Teppo.

- Laitoimme yhden biisin kilpailuun mukaan nettiin, josta ihmiset sai äänestää. Saimme paljon ääniä, pääasiassa Venäjältä. Lopullisen valinnan teki venäläisistä muusikoista koottu raati.

Keikka soitetaan Moskovan voiton aukiolla 12.6. klo 18.00.

- Fiilikset ovat vähän sekavat, ei vielä oikein tajua miten iso yleisö meillä on. Paikan päälläkin lienee noin 30 000 ihmistä ja TV:n ääressä 40 miljoonaa. Sitä vaan mennään soittamaan. Tää on meille semmoinen hullu juttu ja pidetään se sellaisena loppuun saakka.

Venäläiset bändit laulavat usein englanniksi. Se on Dusha Piteran etu, epäilevät Ilja Teppo ja Antti Huuskonen.

- Meidän laulut kertoo suurkaupunkielämästä Pietarissa ja Moskovassa. Olisi järjetöntä laulaa niitä englanniksi. Iso osa venäläisistä halunnee, että asioista lauletaan venäjäksi, sanoo Teppo.

Matkaan viime tipassa

Moskovassa käytävän bändikilpailun sijoituksella ei ole merkitystä Dusha Piteran miehille.

- Ketään ei kiinnosta, mitä voittaja saa, emme edes tiedä sitä. Meille voitolla ei ole merkitystä, tämähän on jo ikään kuin voitettu, kun ollaan mukana soittamassa, toteavat miehet.

- Ei sinne mennä kumartelemaan ketään. Viedään naapuriin vähän suomalaista hulluutta. Meidät valittiin Metro-lehden kansikuvabändiksikin varmaan siksi, koska olemme erilainen bändi finaalissa, toteaa Ilja.

Kilpailussa Dusha Pitera soittaa kuusi kappaletta. Bändin muusikoista osa asuu Helsingissä, he saapuvat Joensuuhun lähtöä edeltävänä päivänä, joten harjoituksia ei ehditä paljoa pitää. Dusha Pitera on myös vahvistunut yhdellä kitaristilla, kun Pertti Feller liittyi bändin kokoonpanoon.

Moskovaan bändi matkustaa niin sanotusti viime tipassa, sillä Ilja Tepolla on vielä lauantai-iltana keikka toisen bändinsä, Kaukolasipartion kanssa.

Keikkaa pukkaa ulkomaille lisääkin

Dusha Piteralla on kysyntää myös muualla maailmassa, paikoissa joissa on venäjän kieltä puhuvaa väestöä.

- On ollut puhetta keikoista ainakin pariin suurkaupunkiin. On mainittu muun muassa Peking ja New York, sanoo Antti Huuskonen.

Joensuulaismuusikot toteavat kuitenkin, että venäjänkielistä markkinarakoa ei ole tietoisesti haettu.

- Moni varmaan miettii, että tää on tietoista liiketoimintaa ja markkinaraon hakemista. Totuus on kuitenkin, että venäjän kielen valinta oli tunnejuttu. Katsotaan mitä elämä ja tulevaisuus tuo tullessaan. sanoo Teppo

Suomessa Dusha Piteran voi nähdä Joensuussa, tämän kesän Ilosaarirockissa. Ilja ja Antti arvostavat kovasti kotikulmilla tapahtuvaa keikkaa.

Alkoi Duosta

Dusha Pitera syntyi Joensuussa vuonna 2006. Alussa bändi oli Ilja Tepon ja Petteri Hannosen muodostama duo.

- Halusin tehdä jotain erilaista, samalla opiskelin venäjän kieltä. Pikkuhiljaa homma kehittyi nelihenkiseksi bändiksi, joka on nyt Pertti Fellerin myötä viisihenkinen bändi.

Dusha Pitera tarkoittaa Pietarin henkeä.

Dusha Piteran jäsenet ovat:

Ilja Teppo, kitaristilaulaja

Petteri Hannonen, kitaristilaulaja

Sampsa Asikainen, basso

Antti Huuskonen, rummut

Pertti Feller, kitara

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala