1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puutarhapalsta

Pirjo Raittilan viljelypalstalla vihertää jo

Varkautelainen Pirjo Raittila kävelee ympäri aarin kokoista viljelypalstaansa tyytyväisen näköisenä. Mullan keskeltä pilkottaa jo monin paikoin vihreää. Kasvamassa on niin kukkia kuin hyötykasvejakin.

Kuva: Anu Myllärinen / Yle

VARKAUS - Se on aina uskomattoman hieno tunne kun pinnan alta alkaa pilkottaa jotain. Hyvin nämä ovat lähteneet kasvamaan, Raittila myhäilee.

Kymmenen vuotta palstaviljelyä harrastanut Raittila kasvattaa palstallaan Savonmäessä monipuolisesti niin kukkia kuin muitakin kasveja. Eniten hän on istuttanut kukkia: kasvamassa on tuliunikkoa, kehäkukkia, malvaa, ruiskaunokkia, punapellavaa, krassia ja harsokukkaa. Silmän ilon lisäksi kasvamassa on mm. kurkkua, porkkanaa, perunaa, punajuurta, valkosipulia ja sipulia.

- Aika tavallisia juttuja siis. Joka vuosi tekisi mieli kokeilla jotain uutta. Viime vuonna laitoin mangoldia, mutta sitä ei oikein tullut sitten syötyä. Tänä vuonna ajettelin kokeilla koristekurpitsaa ja talvivalkosipulia. Härkäpapua myös haluaisin kokeilla, mutta en ole toistaiseksi löytänyt sen siemeniä. Siinä on niin kauniit kukatkin, Raittila juttelee kasvien alkuja tutkiessaan.

Viljelypalstalla tulee tässä vaiheessa kesää käytyä monta kertaa viikossa. Eilen oli ohjelmassa kyssäkaalien taimien istutus ja tänään vuorossa on pensaspapu.

- Nyt alkaa maa olla tarpeeksi lämmin, että näitä voi laittaa. Heinä-elokuun vaihteessa sitten pitäisi alkaa olla papusatoa odotettavissa. Mutta sehän tässä niin hauskaa onkin, kun varmasti ei voi tietää mitään. Joku aina onnistuu, joku toinen taas ei.