1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Koponen pysyy EPO-puheissaan

Torniolainen yleislääketieteen erikoislääkäri Pekka Koponen pitää kiinni puheistaan, joiden mukaan hän on hankkinut hiihtäjä Jari Isometsälle EPO-hormonia sisältävää lääkettä. Koponen kertoi asiasta julkisuudessa suivaannuttuaan Isometsän oikeudessa esittämistä väitteistä, joiden mukaan hän ei ole koskaan käyttänyt EPOa.

urheilu
Lääkäri Pekka Koponen.
YLE / Antti Heikinmatti

Koponen toisti YLE Perämeren haastattelussa kertomuksensa, jonka mukaan hän hankki Isometsälle Eprex-lääkeainetta kolmeen otteeseen vuosina 1998-2000. Aine ostettiin Kemin Yliopiston Apteekista ja Haaparannan apteekista Ruotsin puolelta.

- Jarilla oli lääkkeen nimi ja rahatukku. Minä kirjoitin reseptin valmiiksi ja otin rahat ja kävin ostamassa lääkkeen. Jari odotti piiloutuneena omassa autossaan Kemin torin laidalla, Koponen kertoo.

EPOa ei kirjoitettu Isometsän nimelle

Reseptiä ei Koposen mukaan kirjoitettu Isometsän nimelle, vaan pro auctore, eli Koposelle itselleen lääkärinammatin harjoittamista varten.

- Ihmettelin hieman, sillä lääkeampulli oli todella kallis, se maksoi 11 000 markkaa. Mutta halusin kuitenkin auttaa kaveria ja ajattelin, että hänen lääkärinsä hoitavat asian, Koponen sanoo.

Koponen kiistää tietävänsä, mihin tarkoitukseen Isometsä lääkettä osti tai kenelle. Hän ei myöskään pistänyt ainetta Isometsään.

"Isometsä halventaa oikeutta"

Koponen kertoo tulleensa asian kanssa julkisuuteen, koska harmistui Isometsän puheista STT:n doping-oikeudenkäynnissä. Isometsä kiisti oikeudessa käyttäneensä EPOa.

- Minulla ei ole mitään Jaria vastaan, mutta hänen puheensa halvensivat oikeutta, Koponen moittii.

Koponen itse vakuuttaa puhuvansa totta. Hän sanoo pysyvänsä kertomuksessaan ja uskoo, että asia selviää oikeudessa. Isometsään Koponen ei omien sanojensa mukaan ole ollut yhteydessä julkisuuteen tulonsa jälkeen.

Asian julkisuuteen tulon jälkeen Koponen on ollut kuulusteltavana Tornion poliisiasemalla.

Isometsän ja lääkäri Pekka Koposen doping-kaupoista kertoi ensimmäisenä Nelosen uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi