Tiedeleirillä selvitettiin murha ja järviveden puhtaus

Jyväskylän yliopiston järjestämällä tiedeleirillä yläkouluikäiset pääsivät sukeltamaan ympäristön- ja luonnontieteen sekä rikospaikkatutkimukseen. Tiedeleiri voi olla vaihtoehto esimerkiksi liikuntaleireille.

leirintä
Yläkouluikäiset nuoret tutkivat vesinäytteitä tiedeleirillä Konnevedellä.YLE Keski-Suomi

Järviveden puhtaus sai tarkan analyysin, kun yläkouluikäiset leiriläiset tutkailivat vesinäytteitään Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen järjestämällä tiedeleirillä Konnevedellä.

Kolmipäiväisen leirin aikana lomailevat koululaiset tutustuivat ympäristön- ja luonnontieteen tutkimukseen sekä rikospaikkatutkimukseen. 13-16 -vuotiaat leiriläiset pääsivät leirin aikana tutustumaan rikospaikalla tehtäviin tutkimuksiin yläkouluikäisille sopivilla tutkimusmenetelmillä. Leiriläiset selvittivät kuvitteellisen henkilön murhan. Lisäksi he tutkivat Konneveden järvivettä ja alueen maaston maaperää.

- Olemme suodattaneet koeputkeen keräämäämme näytettä suppilon läpi, jossa on suodatinpussi. Mineraalimaasta kerättiin tuota näytettä ja laitettiin vettä päälle ja tuli tämmönen näyte, leiriläinen Emil Lehto selostaa esitellen keräämäänsä näytettä.

Kemistin työkalut ovat tuttuja tiedeleiriläisille. Yläkoululaisista koostuva tutkijaryhmä perehtyi luonnonihmeisiin kemianopettajaksi opiskelevien ohjaajiensa kanssa. Tiedeleirit tarjoavat vaihtoehdon niille, joita esimerkiksi liikuntaleirit eivät kiinnosta.

- Aika usein on kaikkia urheiluleirejä mutta jos nuori ei ole kiinnostunut urheilusta niin vaihtoehtoja jää vähän. Tällainen leiri voisi olla tarkoitettu heille. Yritämme luoda leiritoiminnalla kiinnostusta luonnontieteitä kohtaan, leiriohjaaja Reijo Ojanen kertoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi