Juuassa kiviaarteita miljardien vuosien takaa

Suomen Kivikeskuksen kesänäyttely esittelee aarteita jopa vuosimiljardien takaa. Perjantaina avautuvan näyttelyn yksi vetonaula on Suomen kuuluisin jalokivi Elli - Wiipurin tähti. Esillä on myös harvinainen avaruuskivi, kultaa, timantteja ja muita jalokiviä.

Luumäeltä löydetty jaloberyllikide on Kivikeskuksen kesänäyttelyn vetonaula. Kuva: YLE / Riikka Heikkilä

Kivinäyttelyssä kuljetaan hämyisästä aarrekammiosta toiseen. Ensimmäisenä kävijän pysättää maailmanluokan harvinaisuus. Pallasiitiksi kutsuttu Marjalahden avaruuskivi iskeytyi Laatokan rantakallioon vuonna 1902. Kivessä on raudan seassa erityisen puhtaita kellanvihreitä jalokiviä.

- Marjalahti on sirpaleiksi räjähtäneen planeetan ydin, joka vuosimiljardeja avaruudessa vaellettuaan putosi Laatokan rannalle. Asia mikä minua meteoriiteissa kiehtoo, on niiden ikä. Voi pitää kädessään jotain, mikä on vanhempi kuin maapallo, sanoo yli-intendentti Arto Luttinen Geologian museosta.

Näyttelyn toinen ehdoton vetonaula on maamme kuuluisin jalokivi, jättimäinen Elli-berylli. Beryllikide löydettiin Luumäeltä vuonna 1989 keskeltä rapakivigraniittialuetta.

- Yleensä ihmiset eivät tiedä, että tämä rapakivialue on Yellowstonea suuremman muinaisen tulivuoren kivettynyt magmakammio. Eli Suomessa oli kolossaalinen tulivuori, jonka viimeinen kiteymä Elli on. Voi sanoa, että magmakammion viimeinen hehku on vangittu kiteeseen, kertoo Arto Luttinen.

Esillä ovat myös maailman hienoimpien mineraalilöytöjen joukkoon kuuluvat Outokummun kuparikaivokselta löydetyt uvaroviittikiteet. Tutustua voi myös Yhdysvalloista tuotuihin fluorisoiviin kiviin ja ortodoksisen kirkon jalokiviaarteisiin.

Juuan Kivikeskus odottaa näyttelyyn 15 000 kävijää. Kivimaailman aarteet -näyttely on avoinna lokakuun loppuun saakka.