Paul on kaksimielisiä vitsejä laukova avaruusjuntti

Ohjaus: Greg Mottola Alkuperämaa: Yhdysvallat, Iso-Britannia 2011 Pääosissa: Simon Pegg, Nick Frost, Seth Rogen, Sigourney Weaver, Jane Lynch, Kristen Wiig, Jason Bateman K-13

Ylen aamu

Graeme ja Clive ovat englantilaisia scifinörttejä, jotka ovat vihdoin päässeet lähtemään unelmiensa pyhiinvaellusmatkalle Yhdysvaltoihin. Kaksikon ensimmäisenä kohteena on San Diegossa pidettävä sarjakuvaconi. San Diegosta heidän on määrä vuokrata auto ja matkata sellaisiin ufoisteille tärkeisiin kohteisiin kuin Roswell ja alue 51. Tien päällä kaksikko sitten todistaa kolarin, jonka aiheuttajana ja osapuolena on todella huonon ajotaidon omaava alieni Paul. Ystävällinen ihmiskaksikko tarjoaa silmääkään räpäyttämättä uudelle vihreälle ystävälleen kyydin paikkaan, jossa tämän on määrä kohdata emoalus ja poistua maapallolta, jonne tämä on ollut haaksirikkoutuneena jo 70 vuotta. Arvata saattaa, että matka kohtauspaikalle ei suju ilman ongelmia.

Tämä elokuvan alaotsikko voisi hyvinkin olla kunnianosoitus Steven Spielbergille. Sen verran monet elokuvan kohtauksista kun ovat joko suoraan Spielbergin avaruussaduista lainattuja tai niiden innoittamia.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet ja sen pääosissa nähdään brittikaksikko Simon Pegg ja Nick Frost. Kaksikko saattaa olla joillekin tuttu meilläkin nähdystä tv-sarjasta Avaruuden tuntua tai melkoista kulttimainetta nauttivasta leffasta Shaun of the Dead. Tämän leffan tapaan leikiteltiin noissakin tuotoksissa kauhu- ja scifinörtteilyllä ja sen kanssa.

Tämän elokuvan parasta antia on sen esittelemä, maapallolla jo useamman vuosikymmenen viettänyt pieni vihreä mies Paul. Alienit on elokuvissa yleensä kuvattu joko aggressiivisiksi vihollisiksi tai yliälykkäiksi, rauhantahtoisiksi superolennoiksi. Paul ei edusta kumpaakaan lajia. Hän on ketjussa tupakkaa polttava, kaksimielisiä vitsejä laukova avaruusjuntti, jolla nyt sattuu toki olemaan myös joukko sellaisia kykyjä, joihin me maalaiset emme kykene. Paulin äänenä elokuvassa on Seth Rogen, joka tekee kertakaikkisen nappisuorituksen. Tämän elokuvan pohjalta voisi jopa vetää sellaisen, ehkä hiukan ilkeämielisen johtopäätöksen, että Rogen voisi vastaisuudessa keskittyä entistä enemmän ääninäyttelemiseen ja jättää itsensä näyttämisen vähemmälle.

Paitsi Steven Spielbergiä on Paulissa lainattu lukemattomia muitakin tieteiselokuvia. Tämä viitteiden runsaus on jopa vaarassa tukahduttaa tämän elokuvan. En nimittäin ole lainkaan varma siitä aukeaako Paulin huumori lopulta kenellekään muulle kuin lajityypin himoharrastajille. Jospa vain käsikirjoituskaksikko olisi malttanut istua kirjoituskammiossaan vielä hiukan pidempään ja muokata tekstiä yleisempään suuntaan, niin tästä olisi voinut tulla todellinen naururieha nyt nähtävän, pieniä tietäväisiä hekotuksia nostattavan sympaattisen komedian sijaan.

Elokuvan päätähdet Simon Pegg ja Nick Frost nähdään muuten seuraavaksi, aivan oikein, Steven Spielbergin ohjaamassa elokuvassa Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus, jossa he esittävät etsiväkaksikko Dupond ja Dupontia.