Suurin osa pelaajista kiistää sopupelit

Vain kaksi pelaajaa on myöntänyt osan sopupeleistä vedonlyöntioikeudenkäynnissä Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä. Kaikki muut seitsemän syytettyä pelaajaa kiistivät oikeudessa syyllistyneensä rikoksiin.

urheilu
Sopupelioikeudenkäynti alkaa Rovaniemen käräjäoikeudessa
Sopupelioikeudenkäynti alkoi Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä torstaina. Turvatoimet olivat tiukat.YLE / Jyri Tynkkynen

Osa pelaajista kiistää syytteitä sen perusteella, että RoPS lopulta voitti osan vedonlyöntivyyhtiin kuuluvista peleistä. Heidän mukaansa ei ole rikollista, jos joku maksaa voittajajoukkueen pelaajalle voitetusta pelistä ylimääräistä rahaa.

- Pelaajasopimuksella pelaaja sitoutuu urheilulliseen tavoitteeseen. En minä tiedä voiko jalkapallopelissä olla muuta urheilullista tavoitetta kuin voitto, sanoo yhden pelaajan asianajaja Timo Mella.

10 000 euroa kerralla

Yksi ex-RoPSilainen, joka myönsi suurimman osan syytteessä luetelluista sopupeleistä, oli saanut enimmillään jopa 10 000 euroa kertamaksuja ottelujen peukaloinnista. Syyttäjän mukaan hän oli saanut lahjuksia itselleen 49 050 euroa. Syyttäjän mukaan hän oli yhdessä muiden RoPSin ex-pelaajien kanssa hyväksynyt lahjuksia yhteensä 741 000 euroa. Suurin osa tarjotuista lahjuksista oli syyttäjän mukaan kuitenkin palautettu, koska ottelut eivät päättyneetkään ennalta sovitusti.

Toinen, osan sopupeleistä myöntänyt pelaaja sai syyttäjän mukaan itselleen lahjuksina 23 550 euroa. Hän kiisti oikeudessa 11 sopupeliä ja myönsi niistä vain kuusi.

Kaikkien sopupelien lopputuloksista ei sovittu singaporelaismiehen kanssa. Haastehakemuksessa vilahtaa useasti muun muassa kutsumanimi "K-junior", jota poliisit eivät tiettävästi ole tavoittaneet.

Onko rahan vastaanottaminen rikos?

Osa syytetyistä pelaajista kuitenkin myöntää ottaneensa vastaan rahaa singaporelaismieheltä tai joukkuetovereiltaan, mutta kiistävät rahojen olleen lahjuksia. Pelkkä rahan vastaanottaminen ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä, kuten pelaajien asianajajat totesivat oikeudessa.

RoPS vaatii vedonlyöntioikeudenkäynnissä vahingonkorvauksia entisiltä pelaajiltaan ja singaporelaiselta yhdyshenkilöltä yhteensä 212 900 euroa. Seura perustelee vaatimuksiaan markkinointi- ja sponsorituottojen menetyksillä ja uusien pelaajasopimusten aiheuttamien palkkioiden nousulla.

- Meillä oli käytännössä vajaa kuukausi aikaa kasata uusi joukkue, ja silloin oli kyllä käytännössä pelaajan markkinat, että ei meidän auttanut paljoa alkaa palkoista ja muista ruveta tinkaamaan, sanoo RoPSin puheenjohtaja Risto Niva.

Lisäksi RoPS vaati ex-pelaajia korvaamaan kaikki oikeudenkäyntikulunsa.

Syytteen mukaan vilppiin syyllistyneiden pelaajien singaporelainen yhdyshenkilö on luvannut, antanut tai tarjonnut pelaajille lahjuksia RoPSin otteluissa yhteensä 470 000 euroa. Lopulta lahjuksia maksettiin syytteen mukaan 98 000 euroa. Singaporelaismies on myöntänyt oikeudessa lahjomisen paitsi yhdessä Ykkösen ottelussa.

Oikeudessa tiukat turvatoimet

Jalkapallon vedonlyöntisotkun käsittely alkoi torstaina tiukkojen turvatoimien värittämänä Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä. Lahjuksen ottamisesta syytetään yhdeksää entistä Rovaniemen Palloseuran pelaajaa.

Paikalla oli runsaasti poliiseja ja turvamiehiä. Ennen oikeudenkäyntiä kaikki paikalla olleet joutuivat kulkemaan metallinpaljastimien läpi.

Käräjät kiinnostivat tiedotusvälineitä, sillä paikalla oli parikymmentä toimittajaa ja kuvaajaa. Osa oli kansainvälisen median edustajia.

Oikeuden puheenjohtajan, käräjäoikeuden laamannin Seppo Kankkusen mukaan jutun pääkäsittely voi viedä jopa yli kolme viikkoa. Kankkunen arvioi ennen pääkäsittelyn alkua, että jutun tuomio annettaneen heinäkuussa.

Lähteet: YLE Lappi