Viulu on vienyt Liisa Karhun sydämen

Tohmajärveltä lähtöisin oleva muusikko Liisa Karhu oli 11-vuotias aloittaessaan viulun soiton. Instrumentti vei sydämen, ja niin viulusta ja musiikista tuli paitsi harrastus myös rakas työ.

viulu
Liisa Karhu
Liisa Karhu

Liisa Karhu sanoo olleensa aika vanha aloittaessaan viulun soiton opiskelun musiikkileirillä.

- Kyllähän 11-vuotias on vanha siihen nähden että monet aloittavat musiikkiopinnot jo kaksi-kolme -vuotiaana, Liisa Karhu naurahtaa.

Liisa Karhun mukaan viulu on sielukas soitin, kiehtova ja vaativa yhtä aikaa.

- Se on aika moni-ilmeinen, se taipuu monenlaiseen musiikkiin ja rooleihin. Yhtä lailla kauniisti se soi soolosoittimena kuin isommassakin kokoonpanossa, muusikko arvelee.

Oppimisen nälkä

Musiikkia ja soittamista Liisa Karhu on sittemmin sekä opiskellut että opettanut varsin monipuolisesti. Viuluopettajana hän on toiminut vuodesta 1997 lähtien. Tutuksi ovat tulleet niin Kainuun, Pielisen Karjalan kuin Keski-Karjalan musiikkiopistot sekä Kontiolahden ja Joensuun kansalaisopistot. Musiikin ylemmän korkeakoulututkinnon viulisti suoritti keväällä 2009 ja alttoviulun musiikkipedagogiksi hän valmistui vuonna 2004. Opinnot ovat jatkuneet musiikkikasvatuksen ja musiikin esittämisen erikoisopinnoilla.

- Kyllä siinä on käynyt vähän niin että mitä enemmän on opiskellut niin sitä enemmän on opittavaa, Liisa Karhu pohtii.

Esiintymistä ja säveltämistä

Liisa Karhu pitää yllä omaa soittotaitoa soittamalla monenlaisissa kokoonpanoissa.

- Eri porukoissa soittamisessa on parasta yhdessä tekemisen meininki, se on tosi antoisaa. Opettajalle nimenomaan on tärkeää pitää huolta omasta soittotaidosta. Toisaalta tärkeää on vuorovaikutus yleisön kanssa, viulisti toteaa.

Syksyllä 2010 valmistui Liisa Karhun kirja nimeltä Viulujen viemää. Se sisältää yhteissoittomateriaalia erilaisille soitinryhmille Liisan sovittamana. Joskus muusikko innostuu myös säveltämään itse.

- Kuluneen vuoden aikana omasta kynästä on syntynyt lähinnä viihteellistä musiikkia, samoin musiikkia lastenoopperaan.

Maakunnallinen viulu ihastuttava tuttavuus

Helmikuussa 2011 Liisa Karhu sai käyttöönsä kahdeksi vuodeksi Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen Konservatorioliiton Pohjois-Karjalan maakunnallisen viulun.

- Voi se on ollut ihana tuttavuus! Viulu on rakennettu vuonna 1840. Laadukas soitin kyllä inspiroi ja kannustaa soittamiseen, Liisa huokaa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Sarah Laukkanen