1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinkiläisessä päiväkodissa tutkitaan EHEC-tartuntaa

Helsinkiläisestä päiväkoti Lapinlahdesta on löydetty EHEC-tartunta, kertoo kaupungin epidemiologi Hannele Kotilainen. Vatsaoireita saaneita lapsia ei saa viedä päiväkotiin lähipäivinä.

Tapaus tuli viranomaisten tietoon torstaina puoliltapäivin. Kaupungin epidemiologi Hannele Kotilainen ei halua tässä vaiheessa kertoa, onko tartunnan saanut lapsi vai henkilökuntaan kuuluva aikuinen. Kotilaisen mukaan tilanne vaatii vielä lisäselvityksiä.

- Tämä tuli ilmi ihan normaalin tartuntatautivalvonnan myötä. Valvonta koskee koko maata ja yltää sairaanhoitopiireihin ja sitä kautta myös kuntiin.

Tiedossa ei myöskään ole, onko kyseessä sama EHEC-bakteeri, joka on aiheuttanut kuolemantapauksia Saksassa. Suomessa on toistaiseksi varmistettu vain yksi EHEC-tapaus Saksan epidemiaan liittyen.

Lisätietoa siitä, mistä bakteerikannasta on kyse, on luvassa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan mahdollisesti jo tänään. Lopullinen määrittely kestää useita päiviä.

"Leviämisvaaraa ei ole"

EHEC-tartuntaa selvitetään Kotilaisen mukaan normaaliin tapaan, eli nyt kartoitetaan mahdolliset muut tartunnan saaneet.

- Meillähän saattaa olla tilanne, että lapset sairastuvat matkoilla tai henkilökunta vie taudin työpaikalleen. Tällöin toimitaan niin, että näytteet seulotaan ensin oireisilta henkilöiltä ja mahdollisesti myös muilta.

Bakteerin leviämisvaaraa ei epidemiologin mukaan ole, koska tilanteeseen päästiin kiinni nopeasti.

Helsinkiläisissä päiväkodeissa vastaavia tartuntoja ei ilmeisesti ole aiemmin ollut.

Vatsaoireiset lapset testataan

Oman lapsensa päiväkoti Lapinlahdesta torstaina hakenut Outi Eriksson kertoo tyrmistyneensä uutisesta.

- Kun menin hakemaan lasta päiväkodista, siellä oli kaupungin epidemiologi paikalla, ja he informoivat meitä vanhempia siitä, että päiväkodissa on todettu EHEC-bakteeritartunta.

Tarkempaa tietoa tartunnan saaneesta ei vanhemmillekaan kerrottu. Erikssonin mukaan vanhemmilta kysyttiin, onko lapsella ollut vatsaoireita, ja jos niitä on ollut lapset ohjattiin näytteidenottoon ja lääkäriin.

- En osannut oikein siinä vaiheessa edes kysyä kaikkea, vaan soitin sairaalaan kotiin päästyäni. Saimme kyllä lyhyen tiedonannon oireista ja sitä korostettiin, että hyvä käsihygienia on tärkeää. Mutta kyllähän se huolestuttaa kovasti, kun tähän EHEC:iin on näitä kuolemantapauksiakin liittynyt.

Erikssonin perheessä päiväkoti jää nyt lähipäivinä väliin. Sama tilanne on myös muilla perheillä, joiden lapsilla on ollut minkäänlaisia vatsaoireita.

- Meille annettiin neuvo, että lasta ei saa viedä päiväkotiin tänään tai maanantaina, koska hänellä on ollut jonkin verran vatsaoireita. Hänetkin testataan varmuuden vuoksi. Luulenpa, että aika monessa kodissa on nyt helteidenkin vuoksi väsymystä ja vatsaoireita, joten vaikea arvioida mistä lopulta on kyse.

Päiväkodin EHEC-tartunnasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.