Pyörätasku hämmentää pyöräilijää

Katuihin maalatut pyöräilijöiden ryhmittymismerkit eli pyörätaskut aiheuttavat hämmennystä risteyksissä. Tasku on tarkoitettu pyöräilijälle turvallisemmaksi ryhmittymispaikaksi, mutta polkijan sijoittuminen autojen eteen aiheuttaa epäilyksiä.

Kotimaa
Katuun maalattu pyörätaskumerkki.
Pyörätasku on maalattu ryhmittymismerkiksi katuun suojatien eteen.YLE

Töölössä Niko Tynkkynen viilettää työmatkaansa vihreällä jopollaan. Pyörätasku on hänelle uusi tuttavuus.

- Huomasin itsekin vasta nyt tämän ja aloin ihmetellä. Eniten hämää se, että vasemmalla puolella olevalla autokaistalla on tajuttoman kokoinen pyörämerkki. Aloin miettiä, että olenko nyt oikealla paikalla, Tynkkynen aprikoi.

Tasku tuo turvaa

Pyörätasku tarkoittaa risteykseen ennen suojatietä maalattua valkoista ryhmitysmerkkiä ja sen edessä olevaa isoa pyöräsymbolia.

- Kaistalla on tarkoitus mennä pyöräilijöille tarkoitettuun ryhmittymisstilaan autojen eteen, jotta siitä päästään turvallisesti eteenpäin, neuvoo Niko Palo kaupunkisuunnitteluviraston polkupyöräsuunnittelija.

- Iso maalaus ajoradassa on tarkoitettu autoilijoille, jotta he näkevät, että tämä kohta on tarkoitettu pyöräilijöille, Palo sanoo.

Tynkkynen epäilee, että vielä merkintä ei avaudu kulkijoille.

- Veikkaan että ei tämä avaudu kaikille, että miten tämä toimii. Jos esimerkiksi vertaa Tukholmaan ja Amsterdamiin, joissa on erinomaisesti hoidettu keskustan pyöräilyliikenne. Siellä on täysin erotetut kaistat pyöräilijöille, että siinä ei tule epäselväksi missä pitää ajaa.

Esimerkki Ruotsista

Helsinkiin onkin haettu mallia juuri Tukholmasta. Nyt Helsingissä on maalattu pyörätaskuja neljään valo-ohjattuun risteykseen keskustassa.

- Tällähän ei vielä tehdä Helsingistä hyväksi pyöräilykaupungiksi, mutta tämä on uusi askel. Uusilla käytännöillä päästään eteenpäin, polkupyöräsuunnittelija Niko Palo visioi.

Helsinkiläisautoilijoiden asenteet eivät kuitenkaan ole vielä vakuuttaneet Niko Tynkkystä.

- En luota Helsingin keskustassa kyllä luota autoilijoihin. Muutaman kerran auto on melkein tullut päälle, vaikka minulla on ollut pyöräilijänä selkeä etuajo-oikeus, Tynkkynen muistelee ja polkaisee kohti työpaikkaansa.

Kesäkuun aikana pyörätaskuja maalataan lisää Helsingin katuihin.

Lähteet: YLE Helsinki