1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suunvuorot

Vanhat aikakauslehdet ovat parasta kesälukemista

Ahdistaako Dostojevski mökin yöpöydällä? Kuljetatko tänäkin vuonna lomalle "sivistävää" tai "kohottavaa" lukemista, jota aiot ahmia riippukeinussa koivun alla käen kukkuessa? Herää! Lomalla kuuluu nollata ja sivistää itseään historiallisilla teksteillä - eli lukea vanhoja aikakauslehtiä. Tanja Perkkiö kehuu mökkikirjaston lehtiosastoa.

Suunvuorot
Tanja Perkkiö lukee lehteä.
Tanja lukee - ja vanhatkin lehdet kelpaavat.YLE

Lomaa kuuluu viettää kuten lomaa kuuluu viettää eli lukemalla mökillä vanhoja aikakauslehtiä. Koska olen niin sanotusti karsinut ylimääräisiä kamoja eli varastoinut vinttiin vain aivan välttämättömimmät röykkiöt, suurin osa naistenlehtien vuosikerroista on päätynyt paperinkeräykseen. Parhaimmisto on jätetty vessalukemiseksi.

Kosteudenkihartama pino antaa istunnolle painoarvoa ja kun päällimmäisen lehden siirtää luettuaan alimmaiseksi, kierroksen kuluttua tuntuvat vanhat jutut taas uusilta. Sisältö sen sijaan pysyy säilykkeenä, tunne on: tätä on nielty ennenkin.

Kumma kyllä, jopa yli 10 vuotta vanhojen lehtien artikkeleista on vaikeaa puristaa ihmettelyn aiheita, vaikka jotkut väittävät että maailma muuttuu nykyään kovinkin kovaa vauhtia. Niinpä vain maailmalla myllertää ja internetistäkin on puhuttu jo kauan, ihmiset edelleen ovat työelämän oravanpyörässä ja suomalaisen muotoilun nousukautta tai aallonpohjaa ruoditaan vuoronperään ja poliitikoilta ja julkkiksiltakin vaihtuvat nimet ja naamat, vaan eivät teemat.

Mainoksista maailman todellisen muuttumisen huomaa. Hopeapeilin aikaiset kosmetiikkailmoitukset kelpaavat tyynyliinoihin painettaviksi, markkamääräiset hinnat vetävät silmät pyöreiksi (pakettimatkalle Kapkaupunkiin kymmeneksi päiväksi alle 8000 tuhannella markalla!) ja digipokkarin huikeaa kolmen megapikselin tarkkuutta kehutaan sellaisilla ylisanoilla, että kännykkää näpelöivää hävettää.

Lomatunnelmissa on ihan sama tarttuuko uusimpaan Suomen Kuvalehteen, vai siihen, jonka kannessa on vielä mustavalkoväritys. Oleellista on vapaa bittivirta harmaiden aivosolujen levoksi. Taitaa jäädä se aina lukematta jäänyt maailmankirjallisuuden tiiliskivikin klassikoksi, joka on kesän toisensa perään lukematta.

Lähteet: YLE Lahti / Tanja Perkkiö

Lue seuraavaksi