Korian tiilitehdas juhlii pyöreitä työn touhussa

Tiilitehdas viettää 60-vuotisjuhlaansa iloisissa merkeissä. Tiilenteko kannattaa jälleen, mutta valmistalotehtaat syövät edelleen tiilitehtaan markkinaosuutta.

Tiilet ja harkot
Tehdaspäällikkö Heikki Karhunen
Tehdaspäällikkö Heikki KarhunenYLE / Eijaleena Martikainen

Tehdaspäällikkö Heikki Karhusella on syytä iloon paitsi tehtaan juhlapäivän vuoksi, myös siksi, että tehtaan koneet pyörivät jälleen samaan tahtiin kuin ennen lamaa.

- Suhdanteet näyttävät paljon paremmilta kuin keväällä. Ajatus oli ajaa vain yhtä vuoroa, mutta huhtikuussa mentiin kiireesti kahteen vuoroon, mikä on meidän normaalitoiminta. Toistaiseksi ajetaan kahta vuoroa. Syksy näyttää tulevan talven tilanteen, kertoo tehdaspäällikkö Heikki Karhunen

Tilauksia satelee pääasiassa pääkaupunkiseudulta ja muista suurimmista kotimaan kaupungeista. Myös Venäjä on palannut asiakkaaksi taantuman jälkeen.

- Silloin kun lama iski, se iski myös Venäjälle, jolloin kaupankäynti tyrehtyi totaalisesti, Heikki Karhunen muistelee.

Ulkomaille suuntaavat paketit poikkeavat kotimaan tilauksista, sillä tiilen koko vaihtelee joka maassa. Tiilitehtaan valikoima onkin kasvanut noin 200 tuotteeseen, kun mukaan lasketaan kaikki mitat, värit ja pinnat ja muodot, joita tehdas valmistaa.

Suurin osa tiileistä päätyy talojen ulkorakenteisiin. Harva rakentaja käyttää tiiltä talon perusrakenteisiin, sillä puu on kestosuosikki.

- Meillä on tiilitalokonsepti eli pystymme rakentamaan täystiilitalon. Se on nyt jonkin verran herännyt henkiin, kun välillä kysyntä oli likimain nolla, Karhunen kertoo.

Tiilitalossa lämpötila pysyy tasaisena

Tiilitalon etuna on se, että helteillä se pysyy viileänä ja talvella talo pysyy tasaisen lämpimänä. Sitä ei myöskään tarvitse maalata kuten puutaloa.

Tiilitalo vaatii pitkän käyttöiän, ennen kuin se pärjää ekologisuudessa puutalolle.

- Jos laskemme vain kymmenelle vuodelle se aika, mitä me kulutamme energiaa valmistukseen, niin siinä jäämme tappiolle. Jos lasketaan talon iäksi 50 vuotta, niin puutalo on epäekologisempi kuin tiilitalo, sanoo Heikki Karhunen.

Talon rakentaminen tiilestä arveluttaa monia rakentajia.

- Moni pelkää sitä, että tiilitalo on hankalampi rakentaa kuin valmis talopaketti, arvelee Karhunen.

Myös talon hinta ratkaisee.

- Talopaketin ostajille on selvempi kuin lähteä rakentamaan tiilitaloa, koska selkeä hinta on tiedossa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi