Graniittilinnassa lastenteatteria 50 vuotta

Aulangon Graniittilinnassa on kesällä luvassa anarkistisen rempseää meininkiä, kun Miniteatteri tuo lavalle Peppi Pitkätossun. Esitys on samalla Miniteatterin 50-vuotisjuhlaesitys.

Pippi Långstrump
Peppi neuvottelee lemmikkiapina herra Tossavaisen kanssaYLE / Riitta Kujala

Juhlavuottaan viettävä Miniteatteri on tarttunut kesän näytelmässään Astrid Lindgrenin ikiklassikko Peppi Pitkätossuun, josta nähdään Liisa Ryömän raikas sovitus.

- Peppi on tarina, josta löytyy aineksia joka aikaan. Hän kyseenalaistaa byrokratian rattaita hyvin nokkelin sanankääntein ja on kriittinen myös kouluopetusta kohtaan, mikä sopii myös nykypäivään. Kouluopetus kun voisi muuttua enemmän siihen suuntaan, että lapsille annetaan mahdollisuus ajatella itse enemmän, pohtii ohjaaja Marja Myllyniemi.

Näytelmän nokkeluuteen ja reippauteen on ihastunut myöskin Peppiä näyttelevä Sanni Kastinen, jolle kuluva kesä on jo kolmas kesäteatterin lavalla.

- Peppiä on hauska esittää, koska hän on rempseä tyyppi joka tekee kaikkea mitä normaalisti ei tehdä, naurahtaa Kastinen.

Miniteatterin viisikymmentä vuotta jatkuneen toiminnan ovat mahdollistaneet hyvät puitteet ja ennen kaikkea palavasti asialle omistautuneet ihmiset, joille teatterin teko on muuttunut työstä elämäntavaksi.

Pitkä historia on antanut tekijöille hyvän perspektiivin lastenteatteriin ja siinä tapahtuneisiin muutoksiin. Eniten ovat muuttuneet näytelmät itse, niistä on tullut lasten itsensä näköisiä. Poissa on turha jäykkyys ja lavasteetkin ovat lasten maailmaan sopivat. Lapset itse eivät sen sijaan ole muuttuneet katsojina.

- Jokainen lapsi, niin kuin myös aikuinen, kaipaa aina satuja ja tarinoita, tämä tuskin tulee muuttumaan koskaan, arvelee Myllyniemi.

Peppi Pitkätossu –näytelmä saa ensi-iltansa Aulangon Graniittilinnassa kesäkuun 30. päivä.

Lähteet: YLE Häme / Riitta Kujala