Vuokrapyörän satulasta Kouvola näyttää erilaiselta

Kouvolan kaupunki tarjoaa jo toista kesää pyöriä vuokralle. Pikapuoliin on luvassa myös tuoreet reittikartat esittelyineen.

pyöräily
Vuoropäällikkö Päivi Kanerva ja Kinnon projektipäällikkö Jukka Kinnunen esittelevät vuokrapyöriä.YLE / Eijaleena Martikainen

Kouvolan Vaakunassa vuokrapyörät ovat olleet tarjolla kuukauden - menestyksekkäästi. Kuusi käyttäjää Suomesta ja Venäjältä on löytänyt kevyen menopelin alleen. Kun mainontaa kesän mittaan lisätään, kysyntä varmasti kasvaa, uskoo Kinnon projektipäällikkö Jukka Kinnunen

- Pyörät omistaa ja vuokraa KT sport. Hotellit toimivat vuokrauspisteinä. Ne ovat ihan uudet, ja liike myös huoltaa niitä tarvittaessa kesän mittaan. Vaakunalta, Cumulukselta ja Iitin Lomakivestä voi vuokrata kolmivaihteisia, napakoita retkipyöriä. Hillosensalmelta saa vuokralle maastopyöriä, joilla pääsee haasteelliseen maastoon. KT-Sport on luvannut myös tasokkaita pyöriä vaativalle käyttäjälle, Kinnunen kertoo.

Toistaiseksi kansallispuistoon ei ole tehty pyöräreittejä, mutta sen ulkopuolella on laaja polku- ja metsäautotieverkosto Mäntyharjun ja Selänpään suuntiin.

- Neuvottelemme parhaillaan Metsähallituksen kanssa pyöräilyverkoston rakentamisesta kansallispuiston sisällekin, Kinnunen paljastaa.

Vuoropäällikkö Päivi Kanerva hakee avaimet ja varmistaa, että pyöräilijät ymmärtävät ottaa myös kypärät päähän.

- Hintaa kertyy kuuden tunnin ajelusta 15 euroa, mutta vuorokauden ajossa hinta suhteessa halpenee, ja viikon vuokrauksessa vielä sitäkin enemmän, Kanerva kertoo kaivaessaan esiin tuliterät punaiset kypärät.

Reitit valmiina tarjolla

Kouvolan Kinno on kehittänyt pyöräilijöille kymmenen reittivaihtoehtoa, ja tulossa on juhannuksen alla karttoja ja esittelyoppaita reitinvarren nähtävyyksistä. Vauhtiin pääsee helposti keskustan tuntumassa olevan hotellin pihalta.

Ja ei kun ottamaan tyypit vuokrafillareilla! Pyöräily antaa maisemaan eri tunnun kuin autossa istuminen: ilmavirta viilentää hellepäivänäkin, ja maisema näkyy kokonaan taivasta myöten. Pyöräilijä on ikään kuin koko ajan jo perillä, kaiken keskellä.

- Kouvolassa on hyvät pyörätieverkostot, keskustassakin pääsee kevyen liikenteen väyliä turvallisesti. Ja siinä missä kävellen ehtii muutaman kilometrin, pyörällä voi ajella parinkymmenen kilometrin lenkin, Kinnunen laskeskelee.

Jukka Kinnunen kävi ottamassa pyörämatkailun kehittämiseen mallia viimeksi Sveitsistä, Saksasta ja Itävallasta.

- Siellä palveluita on kehitetty pitkälle: hotelleista saa pyöriä, reittivaihtoehtoja on runsaasti valmiina. Meillä Kouvolassa matkailua ollaan muuttamassa ekologisempaan suuntaan, ja pyöräily sopii siihen oikein hyvin.

Lähteet: YLE Kymenlaakso/Eijaleena Martikainen