Alpakka kilpailee agilityssa siinä missä koirakin

Porkkana ja lajitovereiden näkeminen palkitsevat alpakan agility-kisoissa. Ensimmäinen kamelieläin alpakka tuli Suomeen Ruotsista vuonna 2002. Sen jälkeen niiden määrä on kasvanut kolmeen sataan.

Alpakka
Alpakka
Alpakka-agilityn hallitseva Suomen mestari on nimeltään Kreetta.YLE / Kirsi Partanen

Alpakka-agilityn Suomen mestari Kreetta kuuluu ensimmäisiin Suomessa syntyneisiin alpakoihin. Kreetta asuu Varsinais-Suomessa Paimiossa Nurmelan tilalla.

Kreetan omistaja Sanna Sillanpää on käyttänyt lemmikkiään jokaisessa kisassa, mitä Suomessa on järjestetty. Kreetta harrastaa myös näyttelyitä.

- Lähdin kouluttamaan sitä heti, kun se tuli meille, kertoo Sanna Sillanpää.

Agilitya harrastaa Suomessa noin 70 alpakkaa. Alpakoiden agility muistuttaa koirien agilityä sillä erotuksella, että alpakat ovat riimussa kiinni koko kisan ajan. Itsepäinen kamelieläin ei kesyynny koiran tavoin.

- Tämä on sellainen eläin, että ellei sitä huvita tehdä jotain, niin ei se myöskään tee. Sitä ei pysty edes houkuttelemaan.

- Alpakat eivät tule viereen kerjäämään rapsutusta, vaan ne pitävät enemmän omasta laumasta, Sillanpää sanoo.

Ilman laumaa alpakka ei tulisikaan toimeen. Omistajalla täytyy olla kerrallaan vähintään kaksi alpakkaa.

- Niiden elekieli on niin erilainen muiden eläinten kanssa, että ne eivät tule toimeen keskenään.

Hyppely ja pujottelu onnistuvat luonnostaan

Alpakan valmentaminen on hauskaa sekä valmentajalle että eläimelle. Kisat palkitsevat alpakan monin tavoin.

- Porkkanat ovat niiden suurta herkkua, mutta palkinto on myös se, että ne pääsevät lajitovereidensa luo, Sillanpää sanoo.

Alpakat oppivat agilitytemput yleensä helposti. Vuoristoeläimelle esteiden hyppiminen ja pujottelu sopivat luonnostaan.

- Tunneli voi joillekin olla vähän pelottavampi, mutta esimerkiksi hyppyeste opitaan yleensä parin toiston jälkeen, kertoo Sanna Sillanpää.

Kisoissa esteille ei ole varsinaisia sääntöjä. Tyypillisimmät ovat hyppy- ja pujotteluesteet sekä tunnelit ja sillat. Joillakin tempuilla mitataan eläimen rohkeutta.

- On esimerkiksi tehty maahan rinki, jonka sisällä on palloja. Alpakka pitää tuoda ringin sisälle ja pallot pitää kerätä ämpäriin ilman että eläin astuu ringistä ulos. Siinä harjoitellaan sitä, että eläin antaa ihmisen asettua jalkojen tasolle eikä pelästy sitä.

Alpakoiden agility-kisat käytiin perjantaina Erämessuilla Kouvolan Korialla.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi