1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. levät

Tutkija: Lämpö ei lisää sinilevää

Järvi- ja merivesien lämpeneminen ei lisää sinilevien määrää. Hydrobiologi Petri Horppila Hämeen ELY-keskuksesta harmittelee, että lämmintä kesäsäätä syytetään levistä. Kyse on pikemminkin tyynestä säästä ja levän elinkaaresta.

levät
Sinilevää oli runsaasti Lappeenrannan satamassa 2010.
YLE

Aiemmista vuosista poiketen sinilevähavainnot tallennetaan Järviwiki-verkkopalveluun, jossa ne ovat kaikkien nähtävissä.

Myös kansalaiset voivat tallentaa Järviwikiin omia levähavaintojaan.

Näin alkukesällä sinilevähavainnot ovat vielä harvinaisia, sanoo hydrobiologi Petri Horppila Hämeen ELY-keskuksesta. Hänen mukaansa lämmin sää ei saa sinileviä runsastumaan, vaikka niin usein luullaan.

- Lämpötila ei ole syynä sinileväesiintymien lisääntymiseen, vaan sinilevän vanheneminen, joka ajoittuu monesti siihen samaan ajankohtaan, kun on tyyniä hellesäitä. Tyynen sään ansiosta vanheneva sinilevä nousee pintaan.

Horppila selittää, että tuuli sekoittaa vanhenevankin sinileväkasvuston veteen sekaisin ja silloin sitä ei kukaan huomaa. Kelin tyyntyessä sinilevä huomataan heti.

Kanta-Hämeessä 12 järveä seurannassa

Leväseuranta on alkanut myös Hämeessä. Hämeen ELY-keskus seuraa levätilanteen kehittymistä tänä kesänä 12 kantahämäläisjärvellä.

Valtakunnallisia leväseurantapaikkoja ovat maakunnassa Hattulassa Lehijärvi ja Vanajavesi Retulansaaren kohdalla, Forssassa Kaukjärvi, Janakkalassa Liinalammi, Jokioisissa Rehtijärvi ja Tammelassa Pyhäjärvi.

Hämeenlinnassa puolestaan seurataan levätilannetta Alajärvellä, Hauhonselällä, Katumajärvellä, Pääjärvellä, Suolijärvellä sekä Äimäjärvellä.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi