1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä poisti EU-vihannesten tuontikiellon

Venäjä on suostunut poistamaan tuontikiellon EU-maista tuotavista vihanneksista, sanoi EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso. Venäjä asetti tuontikiellon EHEC-bakteerin vuoksi.

Venäjän tuontikielto varjosti meneillään olevan Venäjän ja EU:n huippukokousta.

José Manuel Barroso kertoi asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin kanssa Nizhni Novgorodissa. Barroso ei kuitenkaan kertonut, koska vihanneksia saa taas viedä. EU lähettää Venäjälle tutkimustuloksia vihannesten turvallisuudesta parin seuraavan päivän aikana, Barroso lisäsi.

Myrkkybakteerin aiheuttama sairaus on tappanut ainakin 30 ihmistä ja tartuttanut yli 2 800.

WTO-neuvotteluissa edistystä

Neuvotteluosapuolet sanovat, että pitkään jatkuneissa neuvotteluissa Venäjän liittymiseksi Maailman kauppajärjestö WTO:hon on saavutettu edistystä. Tavoitteena on, että jäsenyys voitaisiin vahvistaa vuoden loppuun mennessä. Neuvottelujen alla ovat vielä mm. liha- ja maitotaloustuotteiden vientikiintiöt, määräykset elintarvikkeiden tarkastuksista ja autoteollisuuden säädöksistä.

EU on arvostellut huippukokouksessa Venäjää ihmisoikeuksien noudattamisessa edelleen havaittavista puuttesita. Venäjä puolestaan on nostanut esiin viisumivapauden kehittämisen Venäjän ja EU-maiden välillä.