1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyötypuutarha sopii myös pienelle tontille

Uusilla, pienillä omakotitonteilla tilanpuute rajoittaa hyötyviljelyä, mutta ammattilaisen käyttökelpoiset vinkit auttavat kotipuutarhuria. Suunnitteluhortonomi neuvoo käyttämään hyötykasvien viljelyyn ruutuviljelyä esimerkiksi puulaatikoissa. Ruokakasvit voi sijoittaa myös koristekasvillisuuden sekaan.

Kotimaan uutiset
Puutarhaksvien taimia purkeissa pöydällä
YLE

Millainen on sinun unelmapuutarhasi? Huoleton keto, kukoistava kukkapenkkien rivistö vai hyötypuutarha herkkuineen?

Tontit kaupungin keskustojen liepeillä eivät aina ole liioilla neliöillä pilatut. Mutta entäpäs, jos mieli tekisi siitä huolimatta pientä hyötypuutarhaa? Ammattilaisen mukaan vähäiset neliötkään eivät estä hyötyviljelyä kokonaan.

Tee penkeistä mieluummin alueita

Seinäjoen kaupungin suunnitteluhortonomi Anna Wahlberg neuvoo kotipuutarhureita rakentamaan pihoille monipuolisia istutuksia. Erityisesti hyötyviljely on palaamassa voimakkaasti kotipuutarhoihin.

Perinteinen perunamaa reunustavine sipuliriveineen on kuitenkin vanhentunut ja työläs toteutustapa. Nykyajan hyötypuutarha voisi olla esimerkiksi sitä, että käytetään hyötykasveja koristekasvien yhteydessä.

- Omenapuunkin voisi laittaa yhtähyvin heti kukkapenkin viereen tai jopa itse kukkapenkkiin.

Hortonomi puhuu kuitenkin mieluummin itse penkkien sijaan alueista, joissa voi olla kukkien lisäksi puita, pensaita ja perennoja. Siihen reunakasveiksi vaikkapa persiljaa yksivuotisten kukkien tapaan.

Laatikot viljelyn avuksi

Nykypuutarhassa ei juurikaan perinteisiä kohopenkkejä tarvita, mutta esimerkiksi savimaalla olisi hyvä saada kasvatuspaikka eli multatila ylemmäs kylmästä savipinnasta. Silloin kasvu on nopeampaa.

Hyötykasvien viljelyä ajatellen kohopenkkiajattelu toimii kuitenkin myös maasta kohotetuissa puureunustetuissa kehikoissa, eli nk. viljelyneliöissä. Siihen voi käyttää nykistä maaperää tai sitten käyttää uutta multaa.

Wahlberg itse on kokeillut pihamaalla viljelyä viiden erillisen ruudun sisällä. Pihaa näihin on mennyt vain 15 neliötä. Ruuduissa sato alaa kohti on paljon suurempi kuin perinteisessä tavassa.

- Hyvin mahtuu, eikä vie liikaa neliöitä tontista, sanoo Wahlberg. Esimerkiksi kesäkurpitsaa saa jo pieneltä alalta hyvin.

Rikkaruohot kurissa

Ruutuviljelyn helppous on viety äärimmilleen hiekkaviljelyssä. Hiekkaviljely laatikoissa on varteenotettava vaihtoehto, ja silloin jää myös kasvien kitkeminen todella vähälle. Rikkakasvit eivät välttämättä kasva laatikossa lainkaan.

Hiekkaviljelyruutuun riittää laatikollinen hienoa muuraushiekkaa ja siihen laitetaan istutuksille ruohosilppua sekä lannoitteeksi että katteeksi.

- Päälle vain kastelulannos - helppoa kuin mikä!

Koristeellinen ja siisti ruututarha on myös kaunis silmälle ja sen voi sijoittaa huoletta myös etupihalle.

Helppohoitoisen ja satoisan puutarhan ainekset

Kaupunkipuutarhan kasveiksi Wahlberg ehdottaa, esimerkiksi näillä leveysasteilla hyvin menestyvää Sinikka luumupuuta, hillittykasvuista pienirunkoista omenapuuta, karviaismarjapensasta sekä muutamia vihanneksia ja yrttien taimia.

Grillaukseen tarvittavia yrttejä ei saa unohtaa, niitä riittää useimmiten yksi taimi kesäksi.

Vihreät, terveelliset marjat

Muodissa ollut pensasmustikka kasvaa parhaiten metsämaaympäristössä, happamassa kosteahkossa maassa. Myös aurinkoa tarvitaan sadon saamiseksi.

Vadelmakin on helpohko sadontuottaja. Jo 10:llä puskalla eli noin 5 metrin viljelyalueella saa mukavia satoja. Vadelmamaa vaatii kalkitusta ja kasvit tukirakenteita. Helposti levivä kasvusto pysyy aisoissa round-upilla ja ruohonleikkurilla.

Uutuuksina puutarhamarjoissa Wahlberg mainitsee muun muassa viherherukkajajikkeet (mm. Venny ja Vilma), joissa on erittäin korkea C-vitamiinipitoisuus, joka lähentelee jo tyrnin vitamiiniarvoja.

- Hyvää on myös se, etteivät linnut huomioi näitä vihreitä marjoja, joten sato ei katoa vääriin nokkiin.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi