USA:n puolustusministeri: Naton tulevaisuus heikko

Yhdysvaltain puolustusministerin Robert Gatesin mukaan sotilasliitto Naton tulevaisuus näyttää heikolta. Gatesin mukaan Euroopan tiukka rahankäyttö sekä haluttomuus eturintamataisteluihin Naton operaatiossa ovat syynä hänen arvioonsa sotilaisliiton heikosta tulevaisuudenkuvasta.

Ulkomaat
Brittiarmeijan lentäjä astuu hävittäjän ohjaamoon auringon laskiessa Gioia del Collessa Etelä-Italiassa.
Brittiarmeijan lentäjä astuu hävittäjän ohjaamoon auringon laskiessa Gioia del Collessa Etelä-Italiassa.Pete Mobbs / MOD / EPA

Kahden viime vuoden aikana Euroopan Nato-jäsenien maanpuolustusbudjetit ovat pienentyneet yhteensä 45 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Tällä hetkellä Yhdysvaltain puolustusbudjetti, lähes 700 miljardia dollaria, kattaa noin 75 prosenttia Naton yhteenlasketusta budjetista.

Gates on aikaisemminkin puuttunut samoihin kysymyksiin, mm. Afganistan-operaation yhteydessä. Gatesin mukaan Libya-operaatio hyvä esimerkki ja perustelu hänen syytöksilleen eurooppalasia Nato-jäseniä kohtaan. "Kun kaikki jäsenmaat äänestivät Libya-operaation puolesta, vain alle puolet on ottanut siihen osaa", Gates sanoo.

Gatesin lausunto heijastelee Yhdysvaltain pitkään jatkunutta huolta eurooppalaisista puolustusmenoista. Gates kritisoi myös tämän hetkistä tilannetta Libya-operaatiossa. Useat liittolaiset ovat ilmoittaneet resurssien, esimerkiksi ampumatarvikkeiden loppumisesta. Gatesin mukaan Yhdysvaltoja pyydetään jälleen paikkaamaan tilannetta. Aikaisemmin tällä viikolla Gates arvosteli myös Saksan jättäytymistä pois ilmahyökkäyksestä Libyaan.

Torujen lisäksi myös ylistystä ja sympatiaa

Jotkut eurooppalaiset Nato-maat kiukustuivat Gatesin kommenteista, mutta Britannia ilmoitti olevansa samaa mieltä Gatesin kanssa.

Gatesin mukaan Naton tulevaisuus saattaa olla synkkä mutta sen ei välttämättä tarvitse olla sitä, mikäli Natolle löytyy tarvittavia lisäresursseja.

Nato-liittolaistensa torumisen lisäksi Gates tarjosi myös ylistystä ja sympatiaa muistuttaessaan, että Naton Afganistanin-operaatiossa on kuollut yli 850 Nato-sotilasta yhdysvaltalaisten sotilaiden lisäksi.

Gates puhui puolustus- ja turvallisuustutkimuslaitoksessa Brysselissä. Aiemmin tällä viikolla hän tapasi Naton puolustusministereitä kaksipäiväisessä tapaamisessa.

Lähteet: AP