Sosiaalinen media osoitti voimansa arabikadulla

Sosiaalisen median voima on osoittautunut ratkaisevan tärkeäksi arabimaiden vallankumouksissa. Esimerkiksi Syyrian ja Jemenin väkivaltaisuuksista on saatu viime viikkoina riippumatonta tietoa vain internetissä välitetyistä videoklipeistä.

Ulkomaat

Egyptin viime talven vallansiirrossa erityisesti Facebookilla oli suuri merkitys, kertoo Suomessa vieraileva tutkija Nadine Abdalla.

Nadine Abdalla työskentelee useissa tutkimussäätiöissä sekä arabimaissa että Euroopassa. Egyptin yhteiskunnallista liikehdintää koskeva väitöskirja on työn alla Grenoblessa Ranskassa.

Abdallan mukaan toisin kuin esimerkiksi Tunisiassa Facebookilla oli erittäin tärkeä rooli Egyptin vallankumouksellisessa liikkeessä, koska Egyptissä yleinen koulutustaso on muita arabimaita korkeampi ja monessa kodissa on tietokone.

Noin kolmannes internet-yhteyden haltijoista käytti myös Facebookia.

Aluksi kolme pääryhmää

Alkuvaiheessa protestiliikettä haittasi sen hajanaisuus. Yksi ryhmä toimi viime vuonna poliisin kuoliaaksi pamputtaman Khaled Saidin nimissä ja toinen kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n entisen pääjohtajan Mohammed El Baradein lipunkantajana. Lisäksi oli paljon pienempiä ryhmiä.

Helmikuussa kaikki ryhmät yhdistivät voimansa.

Tilanne muuttunut

Alkuvaiheen jälkeen Facebookilla ei Abdallan mukaan ollut enää samanlaista merkitystä kuin ennen, sillä kaduille kokoontunut väki alkoi spontaanisti ajaa omaa ohjelmaansa.

Abdalla pitää kuitenkin merkittävänä sitä, että vallankumouksen aikana syntyi kaksi riippumatonta uutistoimistoa. Ne levittivät uutisiaan Facebookin kautta ja näin Tahririn aukion tapahtumista pääsivät osallisiksi myös ne egyptiläiset, jotka eivät itse voineet olla paikalla.

Sosiaalisessa mediassa Egytin ongelmista voidaan kuitenkin keskustella entistä avoimemmin. Abdallan mukaan Egyptin suurin ongelma on vanhojen instituutioiden muutosvastarinta ja korruptio.

Uudet kansalaisyhteiskunnan instituutiot ovat vasta muotoutumassa ja ne ovat vielä heikkoja ja kokemattomia.

- Parempaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa, lausuu Nadine Abdalla toiveikkaasti.

Lähteet: YLE Uutiset / Jukka Palmén