Itä-Afrikan lähetystöiskujen suunnittelija tapettu

Somalian turvallisuusjoukot ovat tappaneet Itä-Afrikan al Qaidan johtajan Fazul Abdullah Mohammedin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Yhdysvaltojen ulkoministeri Hilay Clinton sanoo tapauksen olevan merkittävä isku al Qaidalle ja sen liittolaisille Afrikassa.

Ulkomaat
Itä-Afrikan al Qaidan johtaja Fazul Abdullah Mohammed.
Itä-Afrikan al Qaidan johtaja Fazul Abdullah Mohammed Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n luovuttamassa kuvassa.EPA / FBI

Fazul Abdullahia on pidetty vuonna 1998 Yhdysvaltojen Nairobin ja Dar es Salaamin lähetystöihin tehtyjen kuorma-autopommi-iskujen suunnittelijana.

Iskuissa kuoli 224 ihmistä ja ne olivat al Qaidan vakavin terroriteko ennen syyskuun 2001 New Yorkin World Trade Centerin iskua.

Itä-Afrikan al Qaidaa Fazul Abdullah on johtanut vuodesta 2002.

Fazul Abdullah sai surmansa hallituksen joukkojen tiesululla sattuneessa yhteenotossa Somalian pääkaupungin Mogadishun ulkopuolella. Hän oli yhdessä toisen miehen kanssa yrittänyt ohittaa tiesulun pysähtymättä. Miehet saivat surmansa puolustautuessaan kiinniottotilanteessa.

Somalian viranomaisten mukaan Fazul Abdullahin henkilöllisyys on varmistettu DNA-testillä.

Viranomaisten mukaan miesten auto oli täynnä lääkkeitä, kannettavia tietokoneita ja matkapuhelimia ja he olivat ilmeisesti pyrkimässä lasteineen Somalian hallitusta vastustavien al Qaida -mielisten Shebab-kapinallisten tukikohtaan.

Lähteet: AFP, Reuters