Maakuntien vanhojen teollisuuskaupunkien tulevaisuus näyttää synkältä

Monien pienten ja keskikokoisten kaupunkien tulevaisuus näyttää synkältä. Aiemmin vientiteollisuuteen nojanneista kaupungeista uhkaavat seuraavalla vuosikymmenellä lähteä niin työpaikat kuin työntekijätkin. Suomessa menestyy ennusteiden mukaan vain muutama kaupunkikeskus.

Kotimaa
Graafinen hahmotelma Suomen kaupunkikeskuksista tulevaisuudessa.
YLE Uutisgrafiikka

Lahden kaupungin strategiapäällikkö Santtu von Bruun tutki aiemmin töikseen kaupunkien tulevaisuutta Kuntaliitossa. Hänen mukaansa Suomi on maaltamuutosta kaupunkeihin 15 vuotta Ruotsia jäljessä.

- Kaupungistuminen tulee jatkumaan, se, miltä se näyttää prosentteina on eri asia, sillä meillä on paljon alueita, joista kaikki, jotka voisivat lähteä, ovat jo lähteneet, sanoo von Bruun.

Kaupungistuminen voi äärimmillään tarkoittaa, että ensi vuosikymmenellä Suomeen jäisi rajuimpien arvioiden mukaan vain yksi menestyvä alue eli metropolialue. Juuri yksikään kunta-alan asiantuntijoista ei usko, että Suomesta löytyisi seitsemää menestyvää kaupunkikeskusta enempää.

Turussa ja Oulussa pysytellään positiivisina

Hyvä esimerkki kaupungista, joka tarvitsee nopeasti uusia ideoita muun muassa katoavaa telakkateollisuutta paikkaamaan on Turku. Muuten se putoaa lähivuosina menestyvien kaupunkien listalta. Turun strategiajohtaja Antti Kirkkolaa ei hirvitä - ei ainakaan julkisesti.

- Mä uskon, että Turku on 15 vuoden päästä Helsingin metropolialueen rinnalla kansallinen merkittävä elinkeinon ja osaamisen keskus.

Hyvä esimerkki, miten kaikki voi nopeasti muuttua on Nokian työpaikkojen kanssa kamppaileva Oulu. Seuraavaksi yritetään Oulussa hakea puhtia liittämällä yhteen viisi kuntaa, sanoo Oulun strategiapäällikkö Maria Ala-Siuru.

- No, kyllä mä näen meidän tulevaisuuden erittäin positiivisena.

Omaan kaupunkiin on tietysti uskottava, muutenhan tulevaisuutta ei ainakaan ole. Vaikeaksi menestyminen monille kaupungeille kuitenkin tulee, tietää kaupunkien tulevaisuutta tutkinut, Lahden strategiapäällikkö Santtu von Bruun.

- Osalle suuria kaupunkiseutuja tämä perinteinen väestön valuma-alue, mistä sinne on perinteisesti muutettu, on tyhjä. Mistä sen jälkeen esimerkiksi Oulu, Pori ja tämän kaltaiset kaupungit saavat väestönsä?

Lähteet: YLE Uutiset