Hallitusneuvotteluja jatketaan vanhalla kuusikolla

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok.) jatkaa neuvotteluja samalla kuuden puolueen pohjalla, jonka neuvottelut kariutuivat Säätytalolla reilu viikko sitten. Neuvottelut pyritään saamaan päätökseen ensi perjantaihin mennessä.

Vaalit 2011
Jutta Urpilainen ja Jyrki Katainen.

Mukana neuvotteluissa ovat siis kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit.

Kataisen mukaan neuvotteluihin lähtevät samat ihmiset kuin viime kierroksella, mutta eri porukka. Hän sanoi uskovansa, että yhteistyöhön pystytään erimielisyyksistä huolimatta ja tapahtumista on otettu opiksi.

- Olemme päättäneet onnistua, Katainen sanoi.

Hän toisti moneen kertaan myös uskovansa, että kaikilla tapahtumilla on ollut tarkoitus.

Perussuomalaisille tarjottiin erivapautta

Katainen antoi ymmärtää, että muita vaihtoehtoja hallituspohjaksi ei käytännössä ollut. Hän sanoi, että suomalaisessa politiikassa on nyt kivet ja kannot käännetty ja asiakysymysten lisäksi käyty läpi sitä, millä kokoonpanoilla kyetään yhteistyöhön.

Esimerkiksi perussuomalaisten kanssa Katainen sanoi keskustelleensa myös sellaisesta vaihtoehdosta, että puolueella olisi erivapaus äänestää hallituksen kantaa vastaan keskeisissä EU-asioissa. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että hallituksella olisi ollut näissä asioissa eduskunnassa vähemmistö.

Perussuomalaiset eivät hänen mukaansa tähän suostuneet. Perussuomalaiset jättäytyivät jo toistamiseen hallitusneuvotteluista EU-tukien takia. Soinin mukaan erivapadet eivät auttaneet.

-Tottakai hallitustie olisi ollut hyvä vaihtoehto perussuomalaisille, mutta itseä vastaan ja puolueen ohjelmaa vastaan ei voi mennä liikaa sorkkimaan.

-Kyllä Suomen EU-linjan pitää muuttua, ja se muuttuu ajan kanssa välttämättömyyden pakosta, sanoi Soini.

Arhinmäki: Kynnyskysymykset ovat yhä olemassa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki puolestaan muistutti, etteivät puolueen kynnyskysymykset ole kadonneet minnekään.

- Meidän pitää saada selkeä varmuu, että meidän kynnyskysymykset menevät läpi ja me hyväsytään hallitusohjelma vain jos siellä on selkeä perusturvan nosto, progressivisempi verotus ja pidetään huolta julkisista palveluista, luetteli Arhinmäki.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen näkee neuvotteluissa mahdollisuuden uuteen alkuun.

-Kyllä politiikassa ovat samat lainalaisuudet kuin elämässä yleensäkin. Riidat pitää pystyä sopimaan ja anteeksi pitää pystyä pyytämään ja antamaan, sanio Räsänen.

Maanantaina jatketaan

Hallitusneuvotteluiden uusi kierros alkaa maanantaina puolueiden puheenjohtajien niinsanotun johtoryhmän kokouksella.

Varsinaiset hallitusneuvottelut aloitetaan Säätytalolla tiistaina.

Toisin kuin viime kierroksella, neuvotteluille on nyt asetettu takaraja: ensi viikon perjantai.

Lähteet: YLE Uutiset