1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilkivalta sotkee junaliikennettä monta päivää

Junaradan turvalaitteiden vahingoittaminen Vantaan Rekolassa vaikeuttaa pääradan junaliikennettä koko alkavan viikon. Helsingistä pohjoiseen ja itään kulkevat junat myöhästelevät ja useita junavuoroja on peruttu kokonaan. Vahingot nousevat satoihin tuhansiin euroihin.

Matkustajat odottavat junaa Pasilan asemalla. Kuva: YLE

Vantaan Rekolassa poltetun turvalaitekaapin korjaaminen kestää useita päiviä, tiedottaa VR. Siksi junaliikenteessä on häiriöitä koko alkavan viikon.

Sama laite joutui ilkivallan kohteeksi vuosi sitten. Liikennevirasto ja VR ovat vaatineet tekijältä yli 600 000 euron korvauksia.

VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu sanoi sunnuntaina, että uusimman vahingon arviot selviävät, kun nähdään miten laaja vahinko on ja kauanko sen korjaaminen kestää.

Turvalaitevikojen vuoksi junat joutuvat ajamaan tavallista hitaammin Puistolan ja Korson välillä, joten junat myöhästelevät kymmenestä minuutista puoleen tuntiin.

Sunnuntailta VR perui kaksi Helsingin ja Tampereen välistä IC-junaa. Muutama Pendolino-juna pysähtyy poikkeuksellisesti Riihimäellä, Hämeenlinnassa ja Toijalassa.

Viikolla useita vuorojen perumisia

VR ilmoitti sunnuntaina päivällä pääkaupunkiseudun lähiliikenteen karsimisesta maanantaista torstaihin. K- ja I-junat korvataan N-junilla, jotka noudattavat K-junien aikatauluja. Myös G-junat ja ilman tunnusta kulkevat junat Helsingin ja Riihimäen välillä on peruttu.

Kaukoliikenteessä perutaan joka päivä kahdeksan junaa. Normaalisti VR liikennöi noin 300 kaukovuoroa.

Tiedot junaliikenteen poikkeuksista löytyvät VR:n Internet-sivuilta.

Poliisi jatkaa tuhotyön tutkintaa. Poliisin mukaan liikenteenohjauskeskukseen vaikuttava turvalaitekaappin sytytettiin tahallaan tuleen vähän ennen klo 3 sunnuntain vastaisena yönä.

Poliisi toivoo silminnäkijähavaintoja numeroon 071 873 6821.