Nahkiaisen veri ei ole myrkyllistä

Nahkiaisesta ja muistakin syötäväksi tarkoitetusta kalasta kannattaa veret laskea pois, koska muuten kala pilaantuu nopeasti. Saksalainen tv-dokumentti kertoi äskettäin, että nahkiaisen ja ankeriaan veri olisi myrkyllistä. Riistan- ja kalantutkimuslaitoksen tutkija Ari Saura kiistää tämän väittämän.

nahkiainen
Kalle Niskala / YLE

- Ei se kyllä myrkyllistä ole. Tietysti joku saattaa olla allerginen nahkiaisen liman tai veren valkuaisaineille, mutta yleisesti ottaen nahkiaisessa ei mitään myrkyllistä ole, Saura valottaa.

Saura epäilee, että uskomus nahkiaisen veren myrkyllisyydestä juontaa juurensa juurikin siitä, että kala on pilaantunut nopeasti, jos siitä ei ole verta poistettu.

Nahkiainen on ympyräsuinen kala

Jotkut sanovat, että nahkiainen on kala ja toiset, että se on ympyräsuinen. Nämä kaksi ryhmittelyä eivät sulje toisiaan pois.

- Nahkiainen on alkeellinen selkäjänteisiin kuuluva kala ja se kuuluu ympyräsuisiin, mutta se ei ole luukala. Eli sillä ei ole luista selkärankaa niin kuin meidän muilla kaloilla, selventää Saura.

- Ehkä on korrektimpaa puhua ympyräsuisesta, koska kala on terminä vakiintunut näihin luukaloihin.

Lähteet: YLE Satakunta