1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

USA tekee sotilaallisen tarkastuksen Suomeen

USA aloittaa tänään Suomessa kolmipäiväisen luottamusta ja turvallisuutta lisäävän sotilaallisen tarkastuksen. Wienin asiakirjan mukaisen tarkastuksen tavoitteena on varmistaa, ettei meneillään ole mitään sotilaallisia toimintoja, joista olisi pitänyt ennalta ilmoittaa.

Kotimaan uutiset

Jokaisella Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin jäsenmaalla on Wienin sopimuksen mukaan velvollisuus ottaa vastaan korkeintaan kolme tarkastusta vuosittain. Suomi tekee yleensä yhden tarkastuksen vuodessa, joka on viime vuosina kohdistunut Venäjälle tai vanhoihin IVY-valtioihin.

Tarkastava valtio määrittää aina etukäteen alueen, jolla tarkastus toteutetaan. Tarkastajilla on tämän jälkeen 48 tuntia aikaa kiertää alueella maa- tai ilmakuljetuksin. Tarkoituksena on todentaa, ettei alueella ole käynnissä harjoituksia, joista olisi Wienin sopimuksen mukaan pitänyt ilmoittaa muille jäsenvaltioille.

USA:n nelihenkistä tarkastusryhmää johtaa everstiluutnantti David Wiseman. Viime vuonna Suomeen tehtiin yhteensä kolme tarkastusta. Nyt tehtävä tarkastus suuntautuu Itä-Suomen Sotilasläänin alueelle. Tarkastus on toinen Suomeen kohdistunut tarkastus kuluvana vuonna.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi