Saimaan muikku näkee nälkää

Saimaan muikun kituliaat vuodet näyttävät jatkuvan erityisesti Savonlinnan eteläpuolella. – Uutta hottamuikkua on niin valtavasti, että vanhemmat ikäluokat näkevät tänä kesänä nälkää, ammattikalastaja Antti Laine Puumalasta harmittelee.

luonto
Saimaan muikut ovat tällä hetkellä liian pieniä koneperkaukseen.
13-senttinen muikku tarttuu 13-milliseen verkkoon. Ammattikalastajille se on liian pieni.YLE Etelä-Savo

Kalastajille alkukesän runsaat hottakannat tietävät viheliäisiä aikoja. Kun ravintoa ei Saimaassa riitä ”ylisuurille” muikkukannoille, kalat jäävät pieniksi. Sama ilmiö on toistunut useana perättäisenä vuotena 2000-luvulla.

- Ymmärrän hyvin, ettei tällainen 12-13 –senttinen muikku mene kaupaksi, on se niin hankala käsiteltävä. Kalan pitäisi kasvaa vähintää 15-senttiseksi, Antti Laine sanoo.

Tutkijat eivät ole vielä arvioineet syksyllä tapahtuneen kudun ja kevään kuoriutumisen onnistumista. Kalastajalla on selkeä näkemys asiasta.

- Olin juuri tyynellä selällä ja hottaa oli pinnassa valtavasti.

Muikun kitukasvuisuus tai kääpiöityminen on tuttu ilmiö useammalta vuoden. Erityisesti näkyy Savonlinnan eteläpuolisilla Saimaan vesillä.

Pieni muikku menee kaupaksi huonosti. Savonlinnan torilla tuoretta Pihlajaveden muikkua on myyty kolmen euron kilohintaan. Valmiiksi perattunakin muikkukilo irtoaa viidellä eurolla.

- Paunetilla itsekin muikkua pyydän sen vähän mikä menee kaupaksi. Ei troolia kannata näillä hinnoilla käyttää, Antti Laine sanoo.

Haukivedellä parempi tilanne

Savonlinnan pohjoispuoleisella Haukivedellä tilanne on parempi. Pyydyksiin uiva muikku on Laineen peräänkuuluttamaa 15-senttistä.

- Muikkutilanne on hyvä niillä alueilla missä kalastetaan eli otetaan vuosikasvu talteen. Siellä missä ei kalasteta, muikkua ei ole kun muut kalat ovat vallanneet ravinnon, kalastaja Tarmo Tolvanen Rantasalmelta kertoo.

Tolvanen pyytää muikkua alkukesästä rysällä ja vesien lämmettyä troolilla. Paras troolauskausi on normaalikesänä heinä- ja elokuussa.

- Helteellä oli troolauskauden alku jo lähellä, mutta myrsky jäähdytti veden 22 asteesta 14 asteeseen, joten kausi siirtyi reilusti eteenpäin, Tolvanen kertoo.

Lähteet: YLE Etelä-Savo