Mikropossut valloittavat sydämet

Britanniasta Suomeen tuotu, keskikokoisen koiran suuruiseksi kasvava mikropossu on valloittanut ihmisten sydämet. Mikkelissä kasvatettavia mikropossuja halajavista onkin jo vuosien jono.

Mikropossu
Mikropossu
YLE Tarja Nyyssönen

Pienikokoiset minipossut tai mikropossut, kuten eläimiä myös kutsutaan, rantautuivat Suomeen pari vuotta sitten. Villitys lähti Britanniasta, jossa possuja markkinoitiin teekuppiin mahtuvina lemmikkeinä.

Laurilan Safira syntyi reilun sadan gramman painoisena keskelle helmikuun pakkasia Mikkelin Hietasessa. Nyt neljä kuukautta vanha possu on saavuttanut marsun mitat.

- Mä en tiedä minkä rotuisia nämä ovat, mutta näihin on luultavasti käytetty sitä vietnamilaista roikkovatsasikaa, mutta nämä on pitkän jalostuksen tulos. Nämä on hyvin pienikokoisia, sanoo yrittäjä Auli Luukkonen Laurilan kotieläintilalta Mikkelistä.

Satakunta perhettä jonossa

- Näitten aikuispaino on noin 15-50 kiloa eikä kukaan voi tarkalleen tietää tuleeko siitä viistoistakiloinen vai viisikymmentäkiloinen.

Laurilan tila on tiettävästi Suomessa ainoa, joka kasvattaa näin pienikokoisia mikropossuja. Hintaa eläimelle tulee 500-1500 euroa. Safiran lisäksi uutta kotia odottaa sisko Sabrina. Uusia pahnueita on Laurilaan syntymässä lähiviikkoina.

- Ei mainosteta näitä ollenkaan ja jostain kumman syystä tulee valtavasti kyselyitä. Eniten näitä kysytään kerrostaloon Helsinkiin. Kissan tai marsun tai koiran korvikkeeksi eniten näitä kysellään ja satakunta perhettä odottaa porsaita, Auli Luukkonen toteaa.

Kerrostaloon ei possuja saa

- Sen olen päättänyt, että kerrostaloon en myy enkä mitenkään marsun korvikkeeksi. Täytyy ihmisellä olla tieto siitä, että nämä on kuitenkin sikoja, Auli Luukkonen korostaa.

- Kyllä mun mielestä se tarvitsee jonkinlaisen lauman. Jos sitä kerrostalossa pitää ypöyksin päivät pitkät, niin voi olla ettei siitä asunnosta jää mitään jäljelle. Jos se on ihan kotilemmikkinä, se tonkii mattoja, lattioita,ja kaikkea epätoivottavaakin varmasti välillä.

- Ihmisillä ei ole oikeesti sitä ajatusta siitä, että se on todellakin sika, että siitä halutaan vaan sellaista erikoista lemmikkiä.

Lähteet: YLE Etelä-Savo