Maailman verenluovuttajien päivänä pulaa verestä

Maailman verenluovuttajien päivää tänään viettävä Suomen Punaisen Ristin veripalvelu kärsii pahasta veripulasta. Pulaa on erityisesti nopeasti pilaantuvista verihiutaleista, joiden varastot on käytetty miltei loppuun. Muutoin kesä on veripalvelulle helpompaa aikaa, kun ihmisillä on aikaa käydä verenluovutuksissa.

Kotimaa

Maailman verenluovuttajien päivänä 14.6. muistutetaan turvallisten verivalmisteiden ja säännöllisten verenluovuttajien merkityksestä potilaiden hoidossa. Teemapäivän avulla myös herätellään yhä useampia ihmisiä luovuttamaan verta.

Suomen Punaisen Ristin veripalvelun varastot ovat olleet kesäkuun alussa vajaat lähes kaikkien veriryhmien osalta. Erityisesti pulaa on verihiutaleista.

- Viime viikko meni melko huonosti sään vuoksi, kertoo veripalvelun verenluovutustoiminnan johtaja Satu Rastila.

Aurinkoisista päivistä huolimatta kesä on veripalvelulle hieman helpompaa aikaa, kun ihmisillä on lomalla aikaa lähteä verenluovutukseen. Myös verituotteiden tarve on vähäisempää, kun suunniteltuja leikkauksia tehdään vähemmän.

Maailmalla miljoonat potilaat saavat vuosittain hoitoa verivalmisteilla. Suomessa niillä hoidetaan vuosittain noin 50 000 potilasta. Valmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä vastasyntyneille.

Verenluovuttajien päivän kunniaksi veripalvelu avaa näyttelyn Helsingin Sanomatalossa. Näyttelyssä voi tutustua veren luovuttamiseen ja sen historiaan.

Kansainvälistä verenluovuttajien päivää on vietetty vuodesta 2004. Teemapäivän taustalla ovat muun muassa maailman terveysjärjestö WHO, Punainen Risti ja Punainen puolikuu sekä Kansainvälinen verensiirtoyhdistys.

Lähteet: YLE Uutiset