Ampuma-aselain muutokset astuvat voimaan

Kiistellyt ampuma-aselain muutokset tulevat voimaan tänään maanantaina. Lakiuudistus kiristää erityisesti käsiaseiden saantia ja nostaa ikärajoja. Käsiaselupien myöntämisen ikäraja nousee 20 vuoteen. Aseluvan hakijat joutuvat myös soveltuvuustestiin.

Kuva: YLE / Anna Huittinen

Lakimuutoksen myötä nuorille eli alle 18-vuotiaille, mutta 15 täyttäneille myönnetään vain rinnakkaislupa metsästyksessä tai ampumaurheilussa käytettäviin pitkiin aseisiin. He eivät voi enää saada lupaa oman aseen hankintaan. Hankkimislupa voidaan antaa vain 18 vuotta täyttäneelle henkilölle.

Huoltajien suostumuksella 15 vuotta täyttänyt henkilö voi kuitenkin saada rinnakkaisluvan haulikkoon, kivääriin, pienoiskivääriin tai yhdistelmäaseeseen metsästys- tai ampumaurheiluperusteella.

Käsiaseiden eli pistoolin, pienoispistoolin, revolverin tai pienoisrevolverin hankkimiseksi hakijan on oltava täyttänyt 20 vuotta. Lisäksi hakijan on esitettävä poliisin hyväksynnän saaneen ampuma-asekouluttajan antama todistus ampumaharrastuksesta, joka on jatkunut aktiivisesti vähintään kaksi vuotta. Ampumaseurojen rooli tulee siten entistä keskeisemmäksi.

Nyt käyttöön tulevalla soveltuvuustesteillä mitataan muun muassa väkivaltaisuutta ja paineensietokykyä. Testissä on tunnin aikana vastattava 267:ään väittämään. Kysymyksistä ei voi päätellä, onko vastaus läpäisemisen kannalta oikea vai väärä.

Eduskunta hyväksyi ampuma-aselain muutokset viime syksynä