Keskiluokka kärsii Valko-Venäjän talouskriisistä

Valko-Venäjällä puoli vuotta maan taloutta kurittanut kriisi on laskenut nopeasti keskiluokan elintasoa. Presidentti Aljaksandr Lukashenka on yrittänyt talouden hattutempuilla pitää valkovenäläiset tyytyväisinä.

Ulkomaat
Aljaksandr Lukashenka
Aljaksandr LukashenkaSergei Grits / EPA

Talouskriisi on murentanut Valko-Venäjän talouden ja tehnyt ruplasta heikon. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Anais Martin vieraili maan pääkaupungissa Minskissä muutama kuukausi sitten.

- Tunnen yliopistoprofessoreita, joiden tulotaso on tippunut lähes puolet, Martin kertoo.

Halvan kaasun ja polttoaineen avulla presidentti Aljaksandr Lukashenka on pystynyt pitämään valkovenäläiset melko tyytyväisinä. Nyt talouden keinotekoinen elvytys ei enää auta entiseen malliin.

Toukokuussa Valko-Venäjän keskuspankki devalvoi ruplan, jolloin valuutan arvo lähes puolittui. Viime viikkoina valkovenäläiset ovat ostaneet hyödykkeitä ja vaihtaneet säästössä olleet ruplat dollareiksi tai euroiksi.

Venäjälle osuuksia valtionyhtiöistä

Valko-Venäjä on pyytänyt myös yli viiden miljardin euron hätälainaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta. Asiantuntijat arvioivat, että Valko-Venäjä ei täytä luottokriteereitä, eikä tule lainaa saamaan.

Valko-Venäjän läheisin liittolainen Venäjä myöntää todennäköisesti hätälainan taloustilanteen parantamiseksi. Venäjä tosin vaatii hätälainan takuuksi yksityistämisohjelmaa, jota presidentti Lukashenka on vienyt vastahakoisesti eteenpäin. Venäläisyritykset havittelevat omistusosuuksia Valko-Venäjän valtionyrityksistä, muun muassa maakaasuverkosta.

Tutkija Margarita Balmaceda Harvardin yliopiston Venäjän tutkimuksen keskuksesta huomauttaa, että talouskriisi on huonontanut ihmisten elintasoa ja nostanut ruuan hintaa, mutta kansa ei ole vielä valmis kaduille.

Balmacedan mukaan monet valkovenäläiset ovat erittäin riippuvaisia valtiosta. Presidentti Lukashenka on poistanut eläkevirat kokonaan.

- Valtion työntekijöiden sopimus on voimassa vain vuoden kerrallaan. Moni ei uskalla arvostella hallintoa, koska pelkää työpaikkansa puolesta, Balmaceda arvioi.

Tutkijan mukaan talousvaikeudet ovat muuttaneet valkovenäläisten mielipiteitä Euroopan unionista. Talouskriisi on saanut valkovenäläiset suhtautumaan länteen myönteisemmin.

Aiemmin läheisiä EU-suhteita kannatti vain pieni vähemmistö, nyt viimeisimmissä mielipidemittauksissa EU-yhteistyötä tukee jo yli 40 prosenttia valkovenäläisistä.

Lähteet: YLE Uutiset/ Karoliina Romanoff