Linnakaupunki saa yli 10 000 asukasta ja pilvenpiirtäjän

Turun Linnakaupunkiin rakennetaan tulevina vuosina asunnot 10 000 - 13 000 kaupunkilaiselle. Maanantaina hyväksytyn kaavan tavoitteena on kehittää ympäristöltään kaupunkimainen, merellinen ja elävä kaupunginosa lähelle ydinkeskustaa kaikille kansanryhmille.

Kuva: Turun kaupunki

Linnakaupungin alueeseen kuuluu osa Sataman kaupunginosaa, Iso-Heikkilän kaupunginosa kokonaisuudessaan sekä osa Pitkämäen kaupunginosaa.

Alueen pinta-ala on noin 269 hehtaaria. Maamerkiksi nousee jopa 35-kerroksinen liike- ja asuintorni Vaasanpuiston länsireunaan.

Alueen kehittämistä vaikeuttavat niin sanotut vaurioalueet. Niillä tarkoitetaan hylättyjä, tyhjiä tai vajaakäyttöisiä teollisuus- ja rautatiealueita, joiden uudistaminen on ongelmallista muun muassa maaperän saastuneisuuden johdosta. Vaurioalueiden osuus on yli puolet koko kaava-alueesta.

Raitiovaunuja ja pyöräteitä

Linnakaupungin joukkoliikennettä on tarkoitus parantaa merkittävästi. Harkinnassa on myös raitiovaunuliikenne.

Linnakaupungista halutaan kaupunginosa, jossa asuvat ihmiset liikkuvat pääosin jalan, pyörällä ja joukkoliikenteellä. Tavoitteena on, että osayleiskaava-alueen uusi maankäyttö ei lisää henkilöautoilun osuutta Turussa tehtävistä matkoista.

Kaavan laatijat toivovat, että Linnakaupungissa 45 prosenttia matkoista taitettaisiin jalan tai pyörällä. Asukkaista 18 prosenttia olisi joukkoliikenteen kanta-asiakkaita. Joka kymmenes luottaisi omaan autoon ja 12 prosenttia yhdistelisi eri kulkutapoja.

Tuhansien työpaikkojen lisäys

Osayleiskaavan tavoitteena on kasvattaa huomattavasti suunnittelualueen asukas- ja työpaikkamääriä. Sataman ja VR:n radan välillä sijaitsevaan Le Petit Havre -kaupunginosaan suunnitellaan asumista noin 1 500 hengelle ja noin 500 uutta työpaikkaa.

Iso-Heikkilän alueen uusien asukkaiden määräksi on arvioitu noin 3 000 henkeä. Iso-Heikkilään ja Radantauksen alueelle tulisi arviolta 5 500 uutta työpaikkaa.

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Linnakaupungin osayleiskaavan ilman soraääniä.