Perusturvalla elävä: Korotuskaan ei riitä elämiseen nykyään

Vaalien aikaan kaikki puolueet ilmoittautuivat kilvan köyhien ystäviksi. Työn alla olevasta hallitusohjelmasta tihkuneiden tietojen mukaan perusturvaa aiotaan korottaa sadalla eurolla. Korotus ei kuitenkaan hyödytä kaikkia köyhiä, koska se leikkaa toimeentulotukea.

Kotimaa
Pauliina Sinisalo istuu junan ikkunapaikalla
Pauliina SinisaloYLE

Esimerkiksi jyväskyläläistä Pauliina Sinisaloa uutinen ei ilahduta, sillä hänen takuueläkkeensä säilyy jatkossakin entisen suuruisena.

41-vuotias Sinisalo on ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo kymmenkunta vuotta. Lähihoitajan ja suurtalouskokin koulutuksen hankkinut yksihuoltaja ei ehtinyt ennen synnynnäisen selkäsairauden toteamista juurikaan tehdä työtä, siksi hän ei saa työeläkettä.

Myöskään monen työmarkkinatukea saavan kohdalla perusturvan korotus ei nosta käteen jäävää tuloa, koska korotus puolestaan leikkaa toimeentulotukea.

Sinisalonkaan 687 euron takuueläke lapsilisineen ja elatusmaksuineen ei riitä elämiseen. Hän joutuu hakemaan toimeentulotukea muun muassa suuriin sairaus- ja lääkekuluihin. Elämä on kipujen kanssa kamppailua ja luukulta luukulle juoksemista.

- Sosiaalitoimen kanssa taisteleminen saa tuntemaan itsensä nollaksi, arvottomaksi. Saa koko ajan olla selittämässä, että en minä ole tänne tahallaan syntynyt selkävammaisena, Sinisalo kertoo.

Halvempi vuokra toisi pari euroa päivässä lisää

Sinisalon kodin vuokra ylittää Jyväskylän kaupungin hyväksymän rajan. Pauliina Sinisalo haluaa kuitenkin asua nykyisessä asunnossaan, koska hänen sosiaalinen tukiverkostonsa on tarpeen vaatiessa lähellä. Muuttaminen halvempaan ei ratkaisisi hänen ja 17-vuotiaan pojan rahahuolia.

- Maksan tällä hetkellä 733 euroa vuokraa. Meille jää reilut 13 euroa molemmille käyttörahaa päivässä. Jos muuttaisimme kaupungin hyväksymään asuntoon, jossa vuokra olisi maksimissaan 600 euroa, meille jäisi reilut 15 euroa per päivä molemmille, Sinisalo laskeskelee.

Etenkin suurissa kaupungeissa vuokrat ovat karanneet käsistä. Asumistuki ja vuokrarajat eivät ole pysyneet kehityksessä mukana. Kunta haluaa ihmisten muuttavan halvempiin asuntoihin, mutta niitä on vaikea tai mahdoton löytää. Köyhyystutkija Jouko Karjalainen on huolissaan kehityksen yhteiskunnallisista seurauksista.

- Ongelmaksi saattaa muodostua se, että köyhät pyritään ajamaan omille asuinalueilleen ja näin vahvistetaan yhteiskunnallista jakoa.

Karjalaisen mukaan perusturvan korotus on kuitenkin oikean suuntainen ja se vahvistaisi sosiaaliturvan perusoikeus-luonnetta.

Lähteet: YLE Uutiset