Hyppää sisältöön

Yhden itsetuhoisen tarina

Itsetuhoiset nuoret pääsevät huonosti psykiatrisen avun piiriin, selviää Pohjois-Kymen sairaalassa tehdystä tutkimuksesta. Tyypillinen itseään vahingoittanut on tutkimuksen mukaan 15-24 vuotias nuori nainen. Tämä on yhden kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan henkilön tarina. Häntä hoidettiin vuosia väärällä diagnoosilla.

Jalanjälki hiekassa.

- 2007 minulla diagnosoitiin vaikea masennus. Sitä ei tajua että on väsynyt, pelokas, masentunut ja haluton. Se salakavalasti hiipii. Kun tiedostin asian, se oli jo aika pitkällä.

- Alkoi näyttää jo, että ehkä tästä sittenkin selvitään, mutta sitten elämä pudotti aika ison pommin: Aviomieheni kuoli keuhkosyöpään 22-vuotiaana. Siitä se tosi huono alkoi.

- Lääkityksiä kokeiltiin edestakaisin ja välillä tosi suuriakin lääkemääriä. Olen saanut sähköhoitoa ja sitä käytetään yleensä kun mikään muu ei auta.

Ensiavussa

- Ne kokemukset ovat olleet välillä suorastaan karmaisevia. Pahimmillaan jouduin odottamaan lähes kahdeksan tuntia ensiavussa, ennen kuin sain keskustella ihmisten kanssa.

- Ei enää ole edes oikeita sanoja kertoa kuinka paha olo on. Se, että toinen ei malta kuunnella edes sitä vähää sanottavaa, mikä sinulla on... Tai se, että luetaan vain potilaskertomukset, joissa saattaa olla jopa virheellistä tietoa... Sen perusteella sitten tehdään päätöksiä ennen kuin sinua kuunnellaan ollenkaan.

Kipu auttaa keskittymään

- Varsinkin kun nuori naisihminen vahingoittaa itseään, lyödään leima että "no hän hakee nyt huomiota". Minä olen ollut niin lukossa. Minulla ei ole ollut mitään keinoa ilmaista sitä äärimmäistä pahaa oloa.

- Ahdistus ja kaaos päässä on niin paha, että sitä on pakko hallita. Kun pystyy keskittymään kipuun, saat edes pienen otteen siihen kaaokseen. Se tunne, että hajoat... No sille ei ole edes sanoja. Sitä ei voi tietää, ellei ole kokenut sitä.

Parantuminen alkaa

- Vasta kun vuosien jälkeen muutin toiselle paikkakunnalle ja siellä tuli täysin uusi hoitotiimi, jolla ei ollut sitä vanhaa kokemusta. He alkoivat tavallaan puhtaalta pöydältä hoitamaan.

- Heti löytyi oikea diagnoosi, oikeat lääkkeet ja siitä lähti todella hyvä toipuminen käyntiin.

- Kun ihmiset kysyvät ”Mitä kuuluu?”, nyt voi ensimmäistä kertaa vuosiina rehellisesti sanoa ”Tosi hyvää!”.