Reijo Mäki tuomaroi Runoraadissa

Eurooppalainen runous valtaa Turun kirjaston sisäpihan tiistaina. Tunnetut näyttelijät lausuvat monikulttuuristen esilukijoiden valitsemia runoja. Tuomaristossa istuvat Reijo Mäen lisäksi Jukka Virtanen, Aleksandra Salmela ja Tuula Amberla.

Minna Joenniemi juontaa, Jukka Virtanen tuomaroi. Kuva: YLE / Jyrki Valkama

Viime vuosina Euroopan maiden runouden parhaimmistoa on suomennettu ja koottu antologioihin. Runoraati arvioi runoja viidestä Euroopan maasta.

Raadin puitavaksi runot valitsi viisi ulkomaalaistaustaista suomalaista esilukijaa: jalkapalloilija, kokki, kuvataiteilija, maahanmuuttajanaisten keskuksen perustaja ja näyttelijä.

- Haastoimme tällä kertaa Suomessa asuvia ulkomaalaistaustaisia ihmisiä esilukemaan antologiat ja etsimään sieltä omasta mielestään tunteikkaamman ja hienoimman runon, jonka halusivat antaa lahjaksi katselijoille ja kuuntelijoille, juontaja Minna Joenniemi kertoo.

- Yleensähän Runoraadin peruskonseptissa valitaan runoilija, joka puolestaan valitsee omasta teoksestaan parhaan runon arvioitavaksi.

Sanan säilä heiluu

Turun kirjastopihalla lausujat pääsee kuulemaan ja näkemään läheltä. Runoja lausuvat Jaana Järvinen, Ismo Kallio, Laura Malmivaara ja Juha-Pekka Mikkola sekä aitajuoksijana tunnettu, hiljattain näyttelijäksi Italiassa valmistunut Manuela Bosco.

- Kyllä siinä on paikan päällä ihan oma tunnelmansa. Sokerina pääsee vielä näkemään, kun minä sätin Jukka Virtasta ja Virtanen sättii minua. Aina on pientä nujakkaa ilmassa, nauraa Joenniemi.

Paikallista väriä lavalla ja raadissa

Estradilla on lausujina turkulaistaustaisia henkilöitä, mutta myös raadissa on varsinaissuomalaista osaamista kuten kirjailija Reijo Mäki.

- Luin juuri yhtä Reijo Mäen Varesta ja mietin, että alamaailman kieli on sellaista, että sen pitää pysyä notkeana ja ilmaisut ovat aika tarkkoja. Eli mitä tahansa ei voi kaiffarille sanoa, ja sen kyllä huomaa, että Mäelläkin on ilmaisun taju.

- Sitten meillä on vielä Tuula Amberla, kirjastontäti Laitilasta, ja sehän on aivan mahtavan osuvaa kirjaston pihalla, Joenniemi iloitsee.

Ohjelma nauhoitetaan, ja Runoraadin Eurooppa-jakso esitetään YLE Teemalla loppuvuodesta.

Ohjelman nauhoitus alkaa tiistaina 14.6. klo 19. Kirjastopiha, Turun pääkirjasto, Linnankatu 2. Tilaisuus on ilmainen.