Moventaksen tytäryhtiöt yrityssaneeraukseen - työpaikat tiettävästi turvassa

Jyväskylässä pääpaikkaansa pitävä Moventas on ajautunut rajuun saneeraukseen. Tuulivoima- ja teollisuusvoimansiirtoja valmistavan yhtiön hallinnollinen emoyhtiö on jättänyt konkurssihakemuksen ja tytäryhtiöt Moventas Wind ja Moventas Santasalo hakeutuvat yrityssaneeraukseen.

Moventas
Tuulivoimalan vaihteistoa
YLE Keski-Suomi

Kriisin taustalla on vuonna 2008 alkanut talouden matalasuhdanne, joka iski Moventakseen voimakkaasti. Erityisesti tuulivoiman vaihteiden liiketoiminta kärsi taantuman aikana, ja tehdyt investoinnit rasittivat Moventaksen tulosta.

Moventaksen toimitusjohtajan Jukka Jäämaan mukaan yrityssaneerauksen tavoitteena on palauttaa yhtiön liiketoiminta taloudellisesti kestävälle pohjalle.

- Tavoitteenamme on yrityssaneerauksen avulla löytää sellainen ratkaisu, että voimme palauttaa liiketoiminnallemme kestävän taloudellisen pohjan. Olen varma, että tältä pohjalta tehty ratkaisu tukee parhaiten työntekijöidemme ja asiakkaittemme etuja, kertoo Moventaksen toimitusjohtaja Jukka Jäämaa.

Ainakaan toistaiseksi väki ei vähene

Moventaksen mukaan rahoitusneuvotteluja on käyty viime vuodesta lähtien. Neuvotteluja on käyty Moventaksen pääomistajan IK Investment Partnersin ja suomalaisten sekä pohjoismaisten rahoituslaitosten kesken.

Yrityssaneeraukseen hakeutuvat tytäryhtiöt sijaitsevat Karkkilassa ja Jyväskylässä. Muut tytäryhtiöt jatkavat toimintaansa normaalisti. Saneeraukseen haetaan lupaa tiistaina.

Osana uudelleenjärjestelyä Moventaksen hallinnollinen emoyhtiö on jättänyt konkurssihakemuksen. Emoyhtiöllä on kaikkiaan 37 työntekijää. Toimitusjohtaja Jukka Jäämaan mukaan ainakin toistaiseksi saneerauksen henkilöstövaikutukset näyttäisivät jäävän vähäisiksi.

- Emoyhtiö on vastannut esimerkiksi tietohallinnosta ja joistakin muista tytäryhtiöiden tarvitsemista palveluista. Nyt nämä emoyhtiön toiminnot siirretään tytäryhtiöihin. Jos tässä jotain tapahtuu, niin se tulee koskemaan pelkästään 37 henkilöä Moventas Oy:n alla. Mutta me pyritään toiminnat ja henkilöt siirtämään osaksi tytäryhtiöitä. Tytäryhtiöiden toiminta tulee jatkumaan samanlaisena yrityssaneerauksessa, sanoo Jäämaa.

Eli Santasalo ja Wind, joissa on noin 900 työntekijää jatkavat siellä kuten tähänkin asti?

- Kyllä. Koska jatkorahoituksessa omistajat ja rahoittajat eivät päässeet sopimukseen, niin tällä toimenpiteellä taataan se, että meidän tuotannollinen toiminta jatkuu.

Kasvumarkkinat Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa

Jäämaan mukaan alalla on Euroopassa ylikapasiteettia ja Moventaksen asiakaskunta on suurilta osin suunnannut kohti kasvumarkkinoita, Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan.

- Meidän tulee seurata tätä kehitystä ja sopeuttaa toimintamme ja resurssimme sen mukaisesti, sanoo Jäämaa.

Moventaksella on yhteensä noin 1100 työntekijää yhdeksässä maassa. Työntekijöistä noin 600 on Jyväskylässä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi, YLE Uutiset