Poliisin tehoiskussa häädetty jo neljä romanileiriä

Helsinki on pyytänyt poliisilta virka-apua laittomien romanileirien häätämiseksi kaupungin alueelta. Tänään tiistaina romaneja on häädetty jo neljästä eri leiristä Kalasataman rannassa. Sosiaalikeskus Sataman pihassa olevaa leiriä häätökäskyt eivät kuitenkaan vielä koske, sillä sen kohtalo odottaa käräjäoikeuden päätöstä.

Kotimaa
Kalasataman romania häädetään.
YLE Helsinki

Helsingin poliisilla on käynnissä tehoisku romanileirien häätämiseksi kaupunginhallituksen päätöksen pohjalta. Poliisin mukaan romaneja on häädetty useita autokuntia. Tänään häätöjä tehdään tarvittaessa lisää, poliisista kerrotaan.

Sosiaalikeskuksen pihaan asettuneiden usean kymmenen romanin lisäksi pienempiä leirejä on viime aikoina perustettu eri puolille Helsinkiä.

Kaupunki pyysi poliisilta jälleen maanantaina virka-apua leirien tyhjentämiseksi ja neljän eri leirin häädöt Kalasataman rannassa toteutettiin tänään varhain aamulla.

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan tiukentaa linjaansa romanikerjäläisten kohtelussa.

Sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan päätös ei varsinaisesti muuta linjaa vaan luvattomiin leireihin puututaan välittömästi kuten ennenkin.

- Ystävällisesti käydään ilmoittamassa, että leiriytyminen täällä on luvatonta ja kehotetaan siirtymään Rastilan leirintäalueelle. Tai jos on jotain ongelmia, ottamaan yhteyttä oman maan suurlähetystöön.

Virka-apupyynnöt yleistyneet

Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista sanoo, että kaupungin esittämät virka-apupyynnöt ovat viime aikoina olleet yleisiä.

- Niitä tulee harva se päivä. Kaupunki esittää poistumiskäskyn ja poliisi on paikalla varmistamassa, että kaikki sujuu jouhevasti.

Kujalan mukaan uusia leirejä ilmenee kuitenkin päivittäin, usein ne vain vaihtavat häädön jälkeen paikkaa.

- Kyllähän häädöt poliisia työllistävät. Se, aktivoituuko kaupunki nyt asiassa, jää nähtäväksi, Kujala toteaa.

Lähteet: YLE Helsinki