Prometheus-leirillä kannustetaan itsenäiseen ajatteluun

Prometheus-leireille suuntaa tänä kesänä noin 900 nuorta. Kotkan Kuutsalossa leirin aloitti sunnuntaina 12 innokasta leiriläistä.

Kuutsalo, Kotka
Prometheus-leiriläisiä Kuutsalossa hämähäkinverkkotehtävän äärellä.YLE / Anna Huittinen

Kuutsalon vanhan koulun viereisellä rannalla käy kova tohina. Prometheus-leiriläiset yrittävät tiimitaitojaan hyödyntäen selvittää ohjaajien puuhun rakentaman hämähäkinverkkotehtävän. Kavereita ujutetaan verkon aukoista läpi akrobaattisissa asennoissa. Menossa on mukana nuoria eri puolilta Suomea. Ensi näkemältä ei uskoisi, että leiriläiset tulivat saareen vasta päivä sitten.

Helsinkiläinen Oliver Bentley päätyi Kuutsaloon serkkujensa kehuttua Prometheus-leirejä.

- Sitten äiti päätti ilmoittaa mut Protu-leirille ja se kävi mulle ihan hyvin. Täällä siis ollaan, Bentley kertoo.

Bentley sanoo, että monet hänen kavereistaan menevät kesän aikana rippileirille. Erilaisista valinnoista ei ole porukassa kuitenkaan juurikaan keskusteltu. Bentleyn mukaan valinta on jokaisen oma asia.

Maailmankuvaa rakennetaan keskustelemalla

Prometheus-leirillä pidetään oppituntien sijaan keskustelutilaisuuksia. Nuoria rohkaistaan omien mielipiteiden ilmaisemiseen ja itsenäiseen ajatteluun.

Kuutsalossa keskusteltiin esimerkiksi erilaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta.

- Käytiin hieman keskustelua esimerkiksi homoihin liittyen ja puhuttiin aika paljon pukeutumiseen liittyvistä stereotypioista, Oliver Bentley kertoo keskustelun kulusta.

Leiripäivät koostuvat keskusteluista, leikkimisestä ja syömisestä. Toisiin tutustuminen ja ystävyyssuhteiden solmiminen on myös olennainen osa leirielämää.

Kahden leirin kesä?

Vaikka erilaisia maailmankatsomuksia käydäänkin Prometheus-leirillä jossain määrin läpi, varsinaista uskonnonopetusta leirillä ei ole. Esimerkiksi vuonna 2009 noin joka kolmas Prometheus-leiriläisistä kuitenkin osallistui myös rippileirille. Myös virolahtelainen Taru Savolainen punnitsi rippileirin suorittamisen mahdollisuutta.

- Ensin mun oli tarkoitus mennä sekä rippi- että Protuleirille, mutta sitten päätin etten haluakaan rippileirille. Tämä oli lähin paikka, jossa Prometheus-leirejä järjestetään, joten tulin tänne, Savolainen sanoo.

Päätös rippikoulun väliin jättämisestä syntyi pienen pohdiskelun jälkeen.

- Totesin, että kummiksi ja kirkossa naimisiin pääseminen ei ole mulle mitenkään tärkeää. Eikä rahantarvekaan ole niin suuri, Savolainen naurahtaa.

Sekä uskonnottomat että uskovat tervetulleita

Elämänkatsomustiedon opettajien alulle panemat Prometheus-leirit olivat alkuun lähinnä rippikoululeirin uskonnoton vaihtoehto. Kuutsalossa järjestettävän Prometheus-leirin ohjaajan Pekka Buttlerin mukaan Protu-leirien luonne on muuttunut ajan kuluessa.

- Vuosikymmenien aikana toiminta on muuttunut muitakin kuin uskonnottomia syleilevämmäksi, Buttler sanoo.

Buttlerin mukaan joukkoon toivotetaan tervetulleeksi kaikkiin uskontokuntiin kuuluvat tai kuulumattomat leiriläiset. Hän mainitsee, että leirin keskeinä ajatuksena on tuoda keskusteluun tärkeitä aiheita, jotka auttavat ymmärtämään ympäröivää maailmaa.

Prometheus-leirejä järjestetään tänä kesänä 66 kappaletta. Lisäksi elokuussa pidetään ensimmäisen kerran aikuisille tarkoitettu Prometheus-leiri.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala