Sianmaha päähän ja koiruohoa korvaan

1440-luvulla kirjoitettu lääke- ja yrttikirja tarjoilee parannuskeinoja, joista useimpia ei enää voi suositella.

Kuva: YLE / Antti Korhonen

Naantalin birgittalaisluostari Armon laakso aloitti toimintansa vuonna 1440. Luostarin kukoistuskausi kesti vain vuosisadan loppuun, ja toiminta Naantalissa hiipui kokonaan seuraavan vuosisadan aikana.

Luostarien tehtäviin kuului noihin aikoihin myös sairaiden hoito. Hoitokeinoina käytettiin usein yrttejä, joiden avulla pyrittiin saamaan sairauden aiheuttama ruumiinnesteiden epätasapaino palautumaan.

Seija ja Rauno Tirri ovat kääntäneet yrttejä ja sairauksien hoitoja käsitelleen osan kirjoituskokoelmasta, joka löytyi 1600-luvun lopulla Turun Tuomiokirkon komerosta. Kyseessä on vanhin Suomesta tunnettu sairauksien hoitoa käsittelevä teos.

Lääkevoidetta majavan takapäästä

Teoksen alkuperäisteksti on tänä päivänä hyvin vaikea ymmärtää. Seija Tirrin mukaan kirjoitusasu tuo lähinnä mieleen puolan. Sanojen kirjoitusasu vaihtelee, ja moni sana on saanut myöhemmin aivan toisen merkityksen kuin mikä sillä 1400-luvulla vielä oli.

Lisäksi kirjan ruotsi on ilmeisesti skoonelais-tanskalaista murretta. Nyt tämä kulttuurihistoriallisesti arvokas teos on kuitenkin saatu lähes sanatarkasti suomennettua.

Yrttikirja esittelee kahdeksan parantavaa yrttiä, joukossa tutut kataja, sinappi, nokkonen, koiruoho ja myrtti, arvoituksellinen thus-rökilse, joka lienee ollut pihkasta tehtyä hartsia. Eläinkuntaa kirjan ohjeissa edustaa majavanhauste, joka on majavan peräaukon tienoilta saatua parantavaksi arveltua voidetta.

Ohjeita päänahan hoitoon

Seija Tirrin mukaan kirjassa ei puhuta varsinaisesta parantamisesta tai sairauksien hoidosta, sillä keskiajalla tämä puoli oli Jumalan hoidossa. Parantamista kuitenkin yritettiin edesauttaa osin vanhojen kansan uskomusten, osin ihan oikeasti parantavien yrttien avulla.

Naantalin yrtti- ja lääkekirja antaa muun muassa seuraavanlaisen ohjeen päänahan hoitoon:

"Hyvää on myös vanhaan taliin sekoitettu rikki ja keltamo, jotka sivellään päähän. Lisäksi otetaan kahdeksan unssia alunaa ja kaksi suolaa, jotka liuotetaan väkevään etikkaan ja seoksella voidellaan pää. Sitten otetaan lämmin sianmaha joka vedetään pään päälle yhdeksäksi päiväksi, ja sitten pestään kaikki pois kylmällä vedellä."